:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2016   12:05

0

119

Tek izabranog ministra obrazovanja optužuju za plagijat

O Barišiću su se ovih dana oglašavali mnogi pojedinci i mediji u negativnom kontekstu, pa se čini da je on naslabija karika u Plenkovićevoj vladi, a među najozbiljnijim optužbama bila je ona da je plagirao stručni rad, prenela je HRT.

Iako ga je Dragan Primorac smenio nakon što je otkriveno da je pokušao dvostruko da naplatiti dnevnice, Barišić tvrdi da nikada u životu nije dvostruko naplatio nalog ili dnevnice.

Nedeljnik Novosti je otkrio prijavu protiv novog ministra jer je u radu navodio rečenice drugih autora bez citiranja, no te optužbe Barišić opovrgava.

Barišić najavljuje konferenciju za novinare na kojoj će, kako kaže, odbaciti niz optužbi izrečenih na njegov račun, a u međuvremenu novinarima u Zagrebu je rekao da ih apsolutno sve odbacuje.

Pava Barišića, naučnog saradnik sa Instituta za filozofiju u Zagrebu, kojem je Andrej Plenković odlučio da poveri resor obrazovanja i nauke znanosti, kritikovao je juče na Saboru SDP-ovac Željko Jovanović.

Jovanović, koji je bivši ministar obrazovanja, rekao je da je Barešić otpušten s pozicije direktora Instituta za filozofiju zbog finansijskih netransparentnosti, razrešen s pozicije pomoćnika ministra nauke 2006. zbog dvostrukih dnevnica i slučaja o kojem je 2008. pisao Jutarnji list, da je Barišić predavao 19 univerzitetskih kolegija na na četiri fakulteta.

Da afere koje se vezuju za novog ministra obrazovanja treba raščistiti, smatraju i ostali bivši ministri u tom resoru.

"Grozno mi je kada čujem da se afere koje zvuče strašno opravdavaju domoljubljem i evropejstvom. Nedovoljno je reći da ih odbacuje, afere se trebaju raščistiti", rekao je bivši ministar Hrvoje Kraljević.

Izbor Pave Barišića ne smatra pogodnim ni Gvozden Flego, s obzirom na to da je, kako kaže, povezan s brojnim skandalima - od optužbi za finansijske malverzacije do prijave za ključni akademski prekršaj, plagijat.

"A s obzirom na to da HDZ u svojim redovima ima znatno kompetentnije osobe za taj strategijski posao, otvara se bojazan da su dužnosti u Ministarstvu nauke opet sredstvo za zadovoljavanje nekih interesa mimo supstancijalnih potreba nauke i obrazovanje", kaže on, za Jutarnji list.

Juče je u javnost procurela i prijava protiv Pave Barišića, koju spominje Flego, a odnosi se na plagiranje više delova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku objavljenome u časopisu Synthesis Philosophica.

Prijava datira iz februara 2011, potpisuju je četiri profesora i naučnika (Tomislav Bracanović, Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davor Pećnjak), a osim Odboru za etiku i nauku, adresirana je na 20 adresa hrvatskih akademskih institucija te Ministarstvo nauke.

"Do danas nismo dobili odgovor", potvrdili su podnosioci te rijave.

Predsjednik Odbora za etiku u nauci, akademik Vlatko Silobrčić, tvrdi da u rukama nije imao taj predmet, budući da je predsednik Odbora postao pre dve godine.

O izboru Barišića akademik Silobrčić pak kaže:

"Ako postoji i najmanja sumnja za nekoga ko ide na javnu funkciju, onda se on ne može prihvatiti te javne funkcije dok sumnje nisu otklonjene".

Smeta mu, rekao je, i to što se o ministru obrazovanja odlučivalo u zadnjem trenutku kao da su nauka i obraxovanje u Hrvatskoj "najuređenija oblast na svetu pa je ministar neka nevažna figura".

S druge strane, Barošoć je juče optimistično najavio da želi da nastavi započete reforme u obrazovanju.

"Učinjen je ogroman napor u proteklom razdoblju. Obrazovna reforma jedan je od ključnih prioriteta. Spreman sam računati na sve koji su radili na tome", rekao je Barišić.

U odbranu Barišića na Saboru je stao i Plenković, koji je rekao da je Barišić dobar "domoljub i evropejac" i da veruje da će on biti dobar ministar.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva