:

:

TV Most

Foto: bgf.rs

clock

Januar 31, 2015   11:16

0

206

Svetski muzičari gosti Beogradske filharmonije

Prva turneja u SAD i veoma uspešna evropska turneja osnažili su Beogradsku filharmoniju za nove izazove, nastupe sa vrhunskim solistima kakvi čine čast i najvećim svetskim orkestrima i muzičkim centrima.

Narednih nekoliko nedelja sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini nastupiće violinista Vadim Rjepin, pijanistkinja Eliso Virsaladze, flautista Emanuel Paji, dirigent Zoltan Kočiš i popularna i veoma tražena violinistkinja Midori. Beogradskoj publici predstaviće se brižljivo odabranim i interesantnim repertoarom.

Jedan od najboljih violinista današnjice Rjepin, za koga je Jehudi Menjuhin svojevremno rekao da je "jednostavno najbolji i najsavršeniji violinista koga je ikad čuo" nastupiće 6. februara prvi put sa Beogradskom filharmonijom.

U okviru ciklusa "Bizarrte" izvešće novo delo savremenog škotskog kompozitora Džejmsa Makmilana, Koncert za violinu i orkestar koji je autor posvetio Rjepinu.

Čuveni violinista prvi je i izveo violinski koncert škotskog kompozitora Makmilana i rado ga promoviše na muzičkim scenama širom sveta. Pod upravom dirigenta Gabrijela Felca, Makmilanov koncert biće premijerno izveden u Beogradu.

U okviru ciklusa "Rat i mir" 13. februara u Kolarčevoj zadužbini kao solista sa Beogradskom filharmonijom nastupiće sjajna pijanistkinja Eliso Virsaladze čiji nastup krajem devedesetih godina prošlog veka pamti beogradska publika kada je svirala Šumanov Koncert za klavir i orkestar.

Beogradska filharmonija i Virsaladze izvešće Koncert za levu ruku Morisa Ravela, jedno od najupečatljivijih dela inspirisanih Prvim svetskim ratom. Ravel je napisao ovaj koncert za Paula Vitgenštajna, svog prijatelja i pijanistu koji je tokom Velikog rata izgubio desnu ruku.

Najveći živi virtuoz na flauti, solista Berlinske filharmonije Emanuel Paji, konačno će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom i to 20. februara u okviru "Klasičnog ciklusa".

Paji će sa Filharmonijom izvesti jedan od najlepših koncerata za falutu, Rajnekeov Koncert za flautu i orkestar. Dirigent na ovom koncertu biće legenda češke muzike, čuveni dirigent Libor Pešek priznati stručnjak za Dvoržakovu muziku, koji će Beogradsku filharmoniju predvoditi u izvođenju Karnevalske uvertire i Sedme simfonije svog sunarodnika, velikog romantičara Antonjina Dvoržaka.

Beogradska filharmonija susret sa zvezdama klasične muzike nastavlja i prve nedelje marta. Kako je najavila svojoj publici, ostaće "bez teksta“ na koncertu u istoimenom ciklusu 6. marta kada na podijum izađu dva izvanredna umetnika, mađarski dirigent Zoltan Kočiš i japansko-američka violinistkinja Midori.

Na programu koncerta iz ciklusa "Bez teksta" koji je Beogradska filharmonija posvetila literarnim delima kao inspiraciji kompozitorima su dva stilski udaljena literarna ostvarenja Šekspirov "Magbet" i Molijerov "Građanin plemić" koja su bila polazište za dva dela iz opusa jednog autora, Riharda Štrausa.

Koncertni program uokviruje pravi biser romantičarske koncertantne literature, Violinski koncert Roberta Šumana, koji će izvesti Midori, violinistkinja koja održi oko 100 koncerata godišnje, najavila je Beogradska filharmonija.

Jedna od vodecih svetskih violinistkinja Midori imala je debi u Beogradu 2008.godine u okviru ciklusa Velikani muzičke scene Kolarčeve zadužbine kada je održala koncert u saradnji s američkim pijanistom Čarlsom Abramovičem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva