:

:

TV Most

clock

April 29, 2015   08:45

0

107

Svetski dan igre: Dok Kihot u Sava centruCigankova i Golding igraće u predstavi koja je u Narodnom pozorištu premijerno obnovljena 2007. godine u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva. Cigankova će se predstaviti kao lepa Kitri, kći krčmara, dok će Golding nastupiti u ulozi njenog voljenog Bazila, siromašnog berberina.

Ostali solisti su Goran Stanić kao Don Kihot, Miloš Kecman kao Sančo Pansa, Miloš Marijan igra Espadu, Milica Jevrić Drndarević igra Mercedes, Denis Kasatkin Lorenca, Aleksandar Ilić Gamaša a Milja Đurić i Nelka Lazović drugarice.

U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta, Orkestar u najvećem sastavu a dirigovaće Vesna Šouc. Kostime je kreirala Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.

Međunarodni dan igre je 1982. godine ustanovila Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta ITI UNESCO, na dan rođenja velikog reformatora umetničke igre, Žan-Žorža Novera (1727-1810).

Od tada se obeležava širom sveta svake godine a jedan poznati koreograf ili igrač, šalje poruku koja kruži planetom. Ove godine poruku je uputio slavni flamenko igrač Izrael Galvan.
"Želeo bih da mogu da posvetim ovaj Međunarodni dan igre i sve ove reči svim onim ljudima koji igraju baš u ovom trenutku. Ali, dozvolite mi da napravim istovremeno i šalu i želju: igrači, muzičari, producenti, kritičari, organizatori, hajde da se svi dobro zabavimo, da svi zaigramo, kao što je to Bežar činio, hajde da igramo u istom stilu, da igramo na muziku Ravelovog "Bolera", hajde da igramo zajedno", poručio je Galvan.

U Beogradu se neće igrati na popularnu muziku Morisa Ravela ali će ljubitelji igre moći da uživaju u jednako popularnom baletu "Don Kihot" na muziku Ludovika Minkusa nastalom po istoimenom romanu Migela de Servantesa.

Balet koji je fundament klasičnog repertoara najvećih svetskih kuća omiljen je baletskim i životnim partnerima Cigankovoj i Goldmanu jer je to komad u kome su prvi put igrali kao partneri. Kao partneri igraju "Don Kihota" već pet godina i nastupali su na brojnim svetskim pozornicama u najrazličitijim postavkama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva