:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

161

Svečanost povodom inauguracije Vučića za predsednika Srbije

Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta.

Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi.

Dolazak su potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Očekuje se i dolazak predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, a možda i premijera Zorana Zaeva.

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsednik Bugarske, predstavnik Rumunije.

Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. Kina u Beograd šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsednika Dimitrija Rogozina.

Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Frank Valter Štajnmajera Gerhard Šreder, a pod krovom Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora - NATO i ODKB. Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije.

U Beograd dolazi i blizak saradnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prvi od gostiju iz sveta je stigao u sredu - šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine.

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diplomatija mnogih zemalja. . . , komesar za proširenje Johanes Han.

Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsednicima Srbije - Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću...

Pozvani su i lideri opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.

S obzirom na značaj sutrašnji skupa kome će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbeđivane, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske Srbije i MUP.

Prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona i sveta, po oceni analitičara i medija, govori o interesovanju za Srbiju kao stabilnog partnera u regionu i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike saradnje, uživa.

Svetski državnici ukazuju poštovanje Srbiji i građanima

Dolazak velikog broja stranih delegacija na inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazuje koliko on ima dobre lične kontakte sa liderima u regionu i svetu, a građanima Srbije i Srbiji ukazuje se veliko poštovanje, kaže generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Selaković je rekao da strane delegacije još uvek pristižu, da je sinoć do 22 sata stiglo 24 delegacije.

"Nije ovde protokol neko ko je doveo i uspostavio vezu da se među zvanicama danas nađe premijer Mađarske Viktor Orban, savetnik kancelara Austrije, predsednička delegacija Donalda Trampa, već Aleksandar Vučić i njegova politika", rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je naglasio da svetski lideri cene hrabrost predsednika Srbije, hrabrost da se donose teške, ali promišljene i mudre odluke.

"Hrabrost je predložiti za mandatara Anu Brnabić, otići u Srebrenicu, nabavljati za Srbiju nove migove, ali je i hrabrost ne praviti trule kompromise sa Kurirom koji 20 dana iznosi laži vezane za predsednika. To je ono što svetski lideri cene i poštuje", rekao je Selaković.

Iz regiona, kako kaže, ne dolazi samo Edi Rama, ali zato što je to poslednji dan predizborne kampanje, ali šalje poruku i poklon za predsednika Srbije.

"Svi cene i poštuju principijelnu i mudru politiku. Ko je u regionu uspeo da okupi sve ove ljude koje je uspeo da okupi Aleksandar Vučić? Ja ga ne znam", rekao je Selaković.

Dolazak svetskih delegacija od istoka do zapada je, kaže on, potvrda koliko predsednik ima dobre lične kontakte sa liderima u regionu i u svetu, što je od ključne važnosti za dobru poziciju zemlje.

"Ugled zemlje je ugled predsednika. ÄŒinjenica da on mesec dana po preuzimanju dužnosti može ovoliki broj stranih zvaničnika da okupi u Beogradu to je pokazatelj koliko je uvažen i cenjen", pojašnjava Selaković.

Počinju bilateralni susreti

Prvi gost koji će se sastati sa predsednikom Vučićem je potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozinom.

Nakon sastanka sa Rogozinom, Vučić će razgovarati sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Điok Bingsjuenom, a zatim i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Uslediće sastanci sa predsednikom Vlade Gabonske Republike Emanuelom Isoze Ngondeom, ministrom spoljnih poslova Gruzije Mihailom Džanelidzeom, beloruskim ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovonu Vladimirom Koltovičem.

Predsednik Republike razgovaraće i sa parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD Endruom Leslijem, savetnikom predsednika Države Palestina za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler, kao i sa italijanskim ministrom odbrane Robertom Pinoti.

Zatim je predviđen sastanak sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a zatim i sa članovima Predsedništva BiH.

Niz bilateralnih susreta, završava se sastankom predsednika Vučića i komesara za proširenje i susedsku politiku Evropsek unije Johanesa Hana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva