:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2015   12:05

0

201

Suzavac i u pomoćnoj sali

Prema saznanjima policije suzavac je aktivirala Besa Baftiu, a sa njom su bile Tima Kadrijaj, Valjdete Bajrami i Šukrije Bitići, objavila je Koha.net.
To je treći po redu suzavac koji je aktiviran danas u zgradi parlamenta.

Prvi suzavac je bačen u plenarnoj sali pre podne, pola sata pre početka sednice, drugi tokom zasedanja skupštinskog rukovodstva, dok je treći aktiviran popodne u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica na kojoj su bili samo poslanici vladajuće koalicije.

Poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti aktvirala je suzavac na sednici Predsedništva kosovske Skupštine, koje je razmatralo posledice jutrošnjeg haosa u parlamentu, koji je nastao takođe aktiviranjem suzavca u sali za plenarna zasedanja.

Predsedništvo je, naime, pozvalo Dergutijevu da bi saznali, kako se navodi, namere opozicije, ali je ona na to odgovorila aktiviranjem suzavca.
Nakon toga su svi čalnovi Predsedništva napustili prostoriju.

Kosovska opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Svoj otpor opozicija demonstrira bacanjem suzavca i na taj način gotovo četiri meseca blokira rad parlamenta. Jedina sednica koja je održana u punom sastavu je ona na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

Veselji je, nakon što je u skupštinskoj sali aktiviran suzavac pre početka zasedanja, da je opozicija svojim postupanjem sama sebe isključila sa sednice.
Iako je prvobitno objavljeno da je Time Kadrijaj bacio suzavac, on to ipak nije uradio jer nije uspeo da ga aktivira. Suzavac je aktivirao samo Palj Ljekaj.

Aktiviranju prvog suzavca je prethodio sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja i skupštinskog obezbeđenja u holu.

Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.

Uzgradi skpštine danas je bio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi koji je opoziciji poručio da je zabrinut njihovim nedemokratskim ponašanjem, te da ne slušaju poruke koje im je nedavno uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Opredeljenje je Delaviju odgovorilo da se nad poslanicima opozicije vršsi progon kao u Stajinovoj Rusii, a da istovremeno u vladi sedi zločinac Džabir Žarku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva