:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2017   12:05

0

261

Sutra počinje 62. Medjunarodni beogradski sajam knjiga


 Do 29. oktobra, pod sloganom "Ključ je u knjigama, ljubiteljima pisane reči pod kupolama Beogrdskog sajma predsaviće se 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.





Sajam će sutra u 18 sati svečano otvoriti austrijski pisac Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović, dok se kapije za posetioce otvaraju u 10 sati.



"Od Gausa ne postoji pozvanija osoba da otvori sajam jer je on pisac koji je povezan sa Srbijom kroz tešku sudbinu njegovih roditelja koji su morali, kao folksdojčeri, da napuste Futog, ali i kroz nastojanja da srpske književnike poput Ive Andrića, Danila Kiša, Aleksandra Tišme postavi u fokus književne publike nemačkog govornog područja", izjavio je Johanes Ajgner, ambasador Austrije, jedne o četiri zemlje nemačkog govornog područja koje su počasni gost ovogodišnje Sajma knjiga.



Zvezda ovogodišnjeg sajma, čiji je počasni gost nemački jezik, u okviru koga će se ljubiteljima pisane reči predstaviti Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn biće dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine Herta Miler.



Kroz program "Četiri zemlje jedan jezik" posetioci sajma imaće priliku da se upoznaju i sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja, od kojih će 350 naslova biti predstavljeno premijerno.



Pored Herte Miler, koja će održati predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nadj Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.



Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama "Neobična geografija" zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.



Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rodjenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.



Kao i svake godine Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.



Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.


 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva