:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

143

Sukobi još u okviru mogućih političkih rešenja

Janjić kaže da su međuetnički sukobi dodatni pritisak na region i na međunarodnu zajednicu da se reši problem vizne liberalizacije Kosova, a kad je reč o naoružanim Albancima, ocenjuje da se verovatno radi o uticaju sa Kosova i Metohije i Albanskoj nacionalnoj armiji.

U narednim danima, kaže Janjić, rešivi problemi mogu biti vraćeni u institucije, ali mogu i izmaći kontroli.

Janjić pretpostavlja da će zato makedonska vlada morati da popusti, opozicija da se vrati u parlament i da se dogovore o izborima na kojima će se kanalisati nezadovoljstvo.

"Ako se to ne desi, onda očekujem dalju eskalaciju međumakedonskih sukoba, pojačavanje pritiska opozicije, a onda će se i albanski političari, koji za sad stoje po strani, opredeliti", kaže Janjić.

Podseća i da su američke i druge diplomate u Skoplju već poslale poruku da opozicija treba da se vrati u parlament, a vlada pristane na izbore.

"Treba sačekati naredne poteze koje će povući vlada Makedonije i međunarodna zajednica", rekao je Janjić.

On ocenjuje i da režim, odnosno policija pod kontrolom aktuelne vlade, ne nalazi pravi pravi način i ne radi ništa da smiri strasti te da zbog toga dolazi do oružanih sukoba.

Janjić ocenjuje da su međuetnički sukobi dodatni pritisak na region i na međunarodnu zajednicu da reši problem vizne liberalizacije Kosova, a da mogu biti i od značaja za deblokadu Briselskog sporazuma, čija primena na terenu je u krizi.

On navodi i da je operativna komanda albanske nacionalne armije najčešće na Kosovu i da se aktivira uvek kad treba izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da nešto odobri Albancima, pre svega na Kosovu.

Sada je, kaže, u pitanju vizna liberalizacija i skidanje odgovornosti sa kosovskih vlasti i Albanaca za krizu u vezi s Briselskim sporauzumom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva