Vesti
Struja od otpada iz Vinče

08:55, 19.06.2017

|

Izvor: Večernje novosti

Posle tri godine priprema, sledećeg meseca konačno počinje da se rešava najveći ekološki problem u Evropi - deponija Vinča, pišu današnje "Večernje novosti" i ističu da je na adresu gradske uprave stiglo pet ponuda za javno-privatno partnerstvo.
Otvaranje koverata biće 13. jula i tada će se znati koja strana firma će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, a iz nove deponije otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

"Od prvobitno 11 prijavljenih, priznate su kvalifikacije za pet kompanija, od čega očekujemo ponude iz najmanje tri, a možda i svih pet. To su FCC, Suze, Veolia, Urbaser... One važe za najveće firme na svetu koje bave upravljanjem otpadom. U pitanju je proces sa kojim ovde nije bilo iskustva, jer oni donose nove tehnologije. Za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje", izjavio je za "Novosti" gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost za kapitalna ulaganja u deponiju je oko 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner.

Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete interesovalo se oko stotinu specijalizovanih kompanija i konzorcijuma. Izazov je veliki, deponija se punila 40 godina.

Nova postrojenja koja će se izgraditi pokrenuće proizvodnju. Od otpada praviće se električna i toplotna energija. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana.

"Deponija će biti zatvorena i sanirana i neće se koristiti istorijski, postojeći, već novi, generisani otpad. Kada će fabrika biti izgrađena zavisi od svakog pojedinačnog ponuđača. U slučaju da neka ponuda podrazumeva tehnički najkomplikovanija rešenja, period izgradnje postrojenja bio bi tri godine. Ovo je veoma ozbiljan posao kojim se decenijama niko nije bavio, a koji mi sad pokušavamo da uradimo u poslednje dve i po godine", kaže Mali.

Projekti se navode kao ekološki i estetski standardizovani, a veoma okvirna predviđanja su da će novo postrojenje proizvoditi oko 30 megavata električne odnosno 100 megavata toplotne energije.

Mali je dodao da sa deponije u Vinči, u čijoj dubini od 18. maja tinja požar, nema sivog dima, već belog metanskog, koji se pretvara u vodonik i on nije opasan ni štetan po zdravlje.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design