:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2015   12:05

0

223

Strazbur za Kosovo nemoguća misija



Iako je Kosovo najavilo da bi sledećeg meseca moglo da podnese zahtev za učlanjenje u Savet Evrope, organizaciju u kojoj je 47 zemalja od kojih je više od polovine priznalo njegovu državnost, preskakanje ovog praga u Strazburu, za Prištinu je i dalje preveliki zalogaj.

Naime, čak i neke države koje su priznale Kosovo nisu mišljenja da ono ispunjava osnovne kriterijume vladavine prava, a uz to, procedura za prijem u SE je toliko složena da može da potraje i godinama.

Snežana Đurović (SNS), šef naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE, procenjuje da Kosovo ne bi moglo najmanje godinu dana da prođe sve potrebne korake pošto preda kandidaturu.

- Pre nego što Komitet ministara SE počne da odlučuje o prijemu novog člana, mora da se dobije mišljenje Parlamentarne skupštine, a to zna da potraje i godinu. Jer, najpre se izjašnjavaju tri odbora, zatim se sva mišljenja objedinjuju u jedno o kome glasa 318 poslanika, a za pozitivan ishod je potrebna dvotrećinska većina - objašnjava nam Đurovićeva.

Po njenoj oceni, ovaj deo puta je "najklizaviji" teren za Kosovo, pošto je teško predvideti kako će koja delegacija da glasa i koliko će poslanika iz koje države u trenutku odlučivanja biti prisutno.
SRBIJA IMA
SEDAM GLASOVA
SRBIJA u Parlamentarnoj skupštini SE ima sedmočlanu delegaciju, a broj poslanika zavisi od broja stanovnika. Pa, tako, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Turska imaju po 18, dok su Andora i San Marino zastupljeni sa po samo dva predstavnika. U svojstvu posmatrača u SE su Kanada, Izrael, Japan, Meksiko, SAD i Vatikan.

Ukoliko se sa pozitivim mišljenjem stigne pred Komitet ministara koji čine šefovi diplomatija ili njihovi stalni diplomatski predstavnici u Strazburu, koji takođe odlučuju dvotrećinskom većinom, konačan ishod je izvesniji.

Aleksandar Senić (DS), takođe član naše delegacije, kaže nam da iz svojih kontakata sa paralamentarcima u Strazburu može da zaključi da Kosovo nema potrebnu većinu da otvori vrata SE:

- Priština već neko vreme najavljuje ovu kandidaturu, ali je nije podnosila, svesna da će biti odbijena zbog stanja sa ljudskim pravima. Na kosovsko članstvo se različito gleda - po jednima, prijemom bi se stanje ljudskih prava tamo popravilo zbog postojanja monitoringa, dok drugi nisu za prihvatanje kandidature baš zbog toga što Kosovo ne ispunjava standarde u ovom domenu. Uz ovo, zemlje koje ne priznaju Kosovo za državu, imaju i ovaj dodatni argument.

Objašnjavajući ovih dana važnost prisustva Kosova u SE, predsednik Komisije za spoljne poslove kosovske Skupštine Enver Hodžaj objasnio je "da nije slučajno" što je u SE prihvaćen izveštaj Dika Martija i što je izvestilac za Kosovo u SE iz Španije, bliski prijatelj Dika Martija.

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva