:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2015   14:14

0

175

Stojanović: Ne uslovljavamo, ali ZSO ima priorite

On je u intervjuu za Međunarodni radio Srbija rekao da to pitanje jeste u fokusu pažnje liste “Srpska“, ali da takav uslov nije postavljen, niti je iko od srpskih političkih predstavnika tako nešto pomenuo.

- Zajednica jeste naš prioritet i to je nešto što se mora uraditi u ovoj godini, tako da će naše političko delovanje ići u tom smeru i nastojaćemo da se to što pre ostvari“ - rekao je Stojanović i izrazio očekivanja da će i albanska politička elita to razumeti i da će taj proces podržati, a ne sabotirati.

Govoreći o daljim koracima liste "Srpska“" Stojanović naglašava da će se potezi povlačiti prema onome kako se bude ponašala Priština.

- “Ukoliko se odnos prema nama bude promenio u pozitivnom smislu i bude razumevanja sa albanske strane, mi ćemo u saradnji sa Prištinom donositi dalje odluke. Ali ukoliko toga ne bude mi ćemo biti prinuđeni da preduzmemo neke inicijative kako bi obnovili tu saradnju. Zajednica jeste naša nasušna potreba, ali ne kao forma. Imamo mnogo nerešenih problema na terenu koji ne mogu da se reše bez Zajednice. Iz tog razloga i iz te životne potrebe mi ćemo insistirati da taj proces krene što pre“ - istakao je Stojanović.

Potpredsednik kosovske Vlade dodao je da će srpski predstavnici u pokrajinskoj vlasti na osnovu ovlašćenja koje imaju i u trenucima kada njihov glas bude važan, odlučivati da li će u nečemu učestvovati ili ne.

- Vagaćemo šta je za nas važno i što je potrebno da se desi kako bi naš narod živeo bolje. Ima puno problema, ali odluke koje budemo u narednom periodu donosili, donosićemo jedinstveno. Bez tog jedinstva nemamo nikakve šanse da se sačuvamo i da ovde postojimo narednih godina“ - precizirao je Stojanović.

Govoreći o visokim tenzijama na kosovskoj političkoj sceni i sve jačem pritisku na Srbe, Stojanović ističe da je evidentno da ti pritisci slabe samo onda kada traje direktan dijalog Beograda i Prištine.

„- Zato je nama važno da dijalog bude što intenzivniji i da sastanci budu što češći, bez obzira na to koliko su razgovori teški, važno je da ta komulikacija postoji - istakao je on.

Stojanović je ukazao i da je sistem koji je na Kosovu izgrađen "vrlo indiferentan prema problemima Srba".

- Naše prisustvo je jako skromno u brojnim strukturama koje su suštinski važne, naročito za bezbednost srpskog stanovništva, policiji, tužilaštvu... Najbolja situacija je u KPS-u, ali ni to nije dovoljno, pogotovu u povratničkim srpskim sredinama gde nema ni jednog Srbina policajca - ocenio je Stojanović.

On je dodao i da u osnovnim sudovima gotovo da nema nijednog srpskog sudije, dok je u višim pravosudnim institucijama je situacija nešto bolja.

- To su sve problemi, zato ćemo tražiti da se situacija sistemski menja kako bi se naši ljudi na terenu osećali sigurnije i kako bi živeli bolje“ - zaključio je Stojanović u intervjuu za MRS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva