:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2015   12:05

0

215

Šta donosi platforma o Kosovu

Pošto je premijer potvrdio da je Vlada dobila platformu predsednika Republike o Kosovu i Metohiji i da će je državni vrh razmotriti, u javnosti se spekuliše o njenom sadržaju, dometima i porukama.
Pripremila Sanja Ljubisavljević

Da neće da piše ono što Vlada neće moći da sprovede, rekao je predsednik države krajem godine.

Platforma ne utiče na evropski put Srbije jer, kako kažu, ako priznanje Kosova bude uslov za članstvo u EU, Srbija to neće prihvatiti. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da razume predsednika države, ali i da Tomislav Nikolić odlično razume poziciju Srbije.

Premijer kaže da će biti potrebno da se sa tekstom upoznaju i istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici pa će se videti šta dalje.

"Reč je o ozbiljnom i obimnom tekstu i tek kada budemo mogli da sagledamo koliko je sve to realistično, možemo li nešto da sprovedemo u delo, uveren sam da ćemo posle toga da izađemo u javnost", kaže Vučić.

Javnost, makar ona stranačka, počinje da se izjašnjava o ideji predsednika. Da li je zakasnela, da li ugrožava evropski put, odnose na relaciji predsednik-Vlada, šta suštinski na terenu menja najavljeni papir – neka su od pitanja.

"Imam utisak da je njegova ideja da ta platforma bude opstrukcija, da se zaustavi evropski put Srbije i da se spreči sprovođenje Briselskog sporauzma. To bi Srbiju vratilo 30 godina unazad, to je jako loše", smatra Bojan Kostreš iz LSV-a.

Tomislav Nikolić je u javnost sa platformom izašao i pre tri godine iz koje je proizašla skupštinska rezolucija kojom su utvrđeni principi za razgovore sa Prištinom. Jedan od principa bio je da je Srbija sprema na dodatne ustupke, ali ne i one koji bi ugrozili nacionalne i državne interese.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da platforma nije loša kao polazna osnova za razgovore sa Prištinom, ali je nevolja, kako kaže, što kasni dve ili tri godine.

"To jeste i neka vrsta vrućeg krompira koji se sada daje u ruke Vladi i premijeru, a, sa treće strane, povratak predsednika Nikolića u epicentar političkog života iz kojeg je bio skrajnut što svojom voljom što dinamikom političkih zbivanja", rekao je Vukadinović.

Mogu li paralelno postojati platforma i Briselski sporazum? Ona dolazi u momentu kada Priština, po oceni Beograda, izbegava razgovore o formiranju ZSO.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ističe da nema koegzistencije.

"O platformi mora da se razgovara na državnom vrhu, mora oni da se dogovore o čemu je reč, da li su to dve politike. Može da se donese neka rezolucija radi rezolucije, ali objektivno ta platforma apsolutno ne ide da rešava probleme Kosova, nego da reši odnos snaga u Srbiji", kaže Janjić.

Mnogi platformu vide kao pokušaj odmeravanja snaga između Andrićevog venca i Nemanjine.

Aleksandar Martinović iz SNS-a kaže da platforma o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije ne može da dovede do sukoba na relaciji predsednik države - Vlada.

Kako kaže, prema Ustavu Srbije, Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje.
Ako je prihvati Vlada.

Platforma kao Vladin predlog ide u Skupšinu o kojoj će poslanici raspravljati i o njoj glasati. To bi, prema očekivanjima, trebalo da bude pre letnje pauze.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva