:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2017   12:05

0

242

Srpske kompanije na sajmu preduzetništva u Celju

Nacionalni štand Srbije otvoriće predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, a očekuje se da naš izložbeni prostor posete slovenački premijer Miro Cerar i drugi zvaničnici regiona, navodi se u saopštenju PKS.

"Međunarodni sajam preduzetništva u Celju odlična je prilika za naše firme iz raznih segmenata poslovanja - od metalske i elektroindustrije, preko prehrambene, tekstilne, drvoprerađivačke, hemijske i građevinske industrije, do trgovine - da ojačaju privredne veze, uspostave nove kontakte i umreže se sa potencijalnim partnerima iz Slovenije i više od 30 zemalja učesnica sajma", rekao je Čadež.

Dodatni kvalitet ove sajamske manifestacije, prema njegovim rečima, jeste Dan dobavljača više međunarodnih kompanija, u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, za firme iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

MOS je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji, a ove godine se održava jubilarni, 50. put, na 65.000 m? sajamskog izložbenog prostora, u periodu od 12-17. septembra.

U 2016. godini, sajam je posetilo oko 125.000 hiljada posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.500 izlagača iz 35 zemalja sveta.

Tokom boravka u Sloveniji, predsednik PKS sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i Boštjanom Gorjupom, predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije, sa kojima će razgovarati o unapređenju ekonomske i komorske saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije beleži uzlazni trend kako na bilateralnom tako i na regionalnom i multilateralnom planu. Zasniva se trgovinskoj razmeni, investicionim projektima, regionalnom povezivanju u sklopu Berlinskog procesa, uključujući i aktivnosti Komorskog investicionog foruma, podršci Slovenije evropskim integracijama Srbije i zajedničkom apliciranju za otvorene pozive u okviru evropskih fondova.

Slovenija je među prvih deset spoljno trgovinskih partnera Srbije. Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u 2016. godini iznosila je 943,6 miliona evra, što je 8,5 odsto više nego 2015, a rast je nastavljen i ove godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva