:

:

TV Most

clock

April 08, 2017   12:05

0

231

Srbija uskoro u srcu savremene umetnosti u Pekingu

To je rezultat nedavnog boravka delegacije Republike Srbije u Kini, kada su i predsednik i premijer Kine i gradonačelnik Pekinga ohrabrili inicijativu da se u kineskoj prestonici uspostavi Kulturni centar Srbije.

"Predsednik i premijer Kine i gradonačelnik Pekinga su sa odobravanjem i radošću, nesvakidašnjom za razgovore te vrste, ohrabrili našu inicijativu i rekli da će učiniti sve da naš put ka tom cilju bude olakšan, i tehnički i finansijski ako bude moguće, i organizaciono", rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Ministar je u intervjuu Tanjugu naglasio da je Vlada Srbije odlučna da se realizuje ta inicijativa i da se upravo vode vrlo intenzivni razgovori sa kineskom stranom u vezi toga.

"Sledi potpisivanje ugovora, verujem u narednih mesec do mesec i po dana. Potrebno je da se na tom objektu, koji nam je preporučen i koji smo ocenili da je veoma kvalitetan, izvrše određeni radovi na rekonstrukciji. Reč je o složenim međunarodnim odnosima i finansiranju, ali verujem da ćemo, uz sve napore, entuzijazam i odlučnost svih koji su uključeni u taj komlikovan proces, do kraja godine, nadam se na jesen, svečano otvoriti Kulturni centar Srbije u Pekingu", rekao je Vukosavljević.

Kulturni centar Srbije trebalo bi da bude smešten u samom centru kulturne zone "798", neposredno pored Gete instituta, a reč je o prostoru površine od 300 kvadratnih metara.

Vukosavljević ističe da zona "798" predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, uveren da će za svega nekoliko godina taj ogroman prostor (veličine poput prostora od Slavije do Kalemegdana), sa oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i van evropskih zemalja, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona na jednom mestu, globalno gledano.

"Ukoliko te svoje namere ostvarimo, a svi su se preduslovi stekli, i opredeljenost Ministarstva kulture i stav Vlade Srbije i naravno veliki entuzijazam i dobra volja svih kineskih zvaničnika, Srbija će dobiti značajan i uticajan kulturni centar u jednoj od najvećih i najuticajnijih svetskih prestonica", istakao je ministar.

On naglašava da će to otvoriti mogućnost za promociju srpske kulture.

Biće to, kako kaže, i značajna podrška turističkim kapacitetima Srbije, budući da je odnedavno ukinut vizni režim za građane Republike Kine, a postoje i dobri nagoveštaji da će biti otvorena direktna avionska linija Beograd-Peking.

"Ono što budu videli u našem kulturnom centru, a to će biti naši srednjovekovni manastiri, naša arheološka nalazišta i naravno ponuda naših festivala, podstaći će značajan broj kineskih građana da dođu u Srbiju", smatra Vukosavljević.

On dodaje da će to takođe biti prilika za srpske umetnike da se okušaju i ogledaju u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru.

Trenutno jedini kulturni centar Srbije u svetu i direktni naslednik velike mreže jugoslovenskih kulturnih centara, građene tokom sedamdesetih godina prošlog veka, jeste onaj u Parizu, na izuzetno atraktivnoj lokaciji, preko puta Centra Žorž Pompidu, čiji potencijali, smatra ministar Vukosavljević, nisu adekvatno iskorišćeni.

Nadležnost nad funkcionisanjem Kulturnog centra u Parizu je podeljena tako da direktora te ustanove bira Ministarstvo spoljnih poslova, a programe predlaže Ministarstvo kulture preko svoje komisije.

Sada je imenovana nova komisija koja će predlagati programe i ministar naglašava da upravo rade na tome da programi u Kulturnom centru u Parizu predstave ono najkvalitetnije što Srbija ima da ponudi, s obzirom da je reč o tako važnom centru kakav je francuska prestonica, u kojoj je između ostalog i sedište UNESCO-a.

"U UNESCO-u se vodi i vodiće se vrlo važna, možda jedna od presudnih diplomatskih bitaka za zaštitu naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", kaže Vukosavljević.

On napominje da je zbog toga važno da programi u Kulturnom centru u Parizu budu visokog kvaliteta, da francuskoj publici, diplomatiji, centrima odlučivanja i široj publici pruže snažnu sliku o značaju ne samo srpske kulturno-istorijske baštine na KiM, nego i ukupnim potencijalima srpske kulture.

Vukosavljević je rekao i da je u okviru Strategije razvoja kulturne politike, koju je Ministarstvo pripremilo i koja će uskoro biti na javnoj raspravi, predviđeno otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu - u Pekingu, Moskvi i Berlinu.

"Naravno ići ćemo kasnije i na Brisel, Čikago ili Vašington i tako dalje. Smatramo da Srbija mora da obnovi mrežu kulturnih centara. Kultura je važan aspekt međunarodne politike, kultura govori i prenosi činjenice i podatke o jednoj zemlji, njenom senzibilitetu, istoriji, tradiciji i ona je već u mnogim zemljama sveta prepoznata kao jedan od najbitnijih mehanizama za zaštitu ukupnih političkih i drugih interesa jedne države", ocenio je ministar Vukosavljević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva