:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2017   12:05

0

141

Srbija spremila deset projekata za Samit u Trstu

Zajednički projekti su ključ za region, ukazano je i na nedavnom sastanku premijera zemalja regiona u Sarajevu, uz učešće komesara za proširenje Johanesa Hana i drugih evropskih zvaničnika.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miodrag Poledica kaže da će na samitu u Trstu biti potpisani ugovori o osnivanju Transportne zajednice zemalja regiona, a projekti koji će se naći na stolu su i rekonstrukcija pruga Niš - Dimitrovgrad, Beograd - Bar, obilaznica oko Beograda, autoput Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač, projekti na Savi i Dunavu.

Na Samitu će biti reči o prioritetima Zapadnog Balkana (84, Connectivity Agenda transport and energy WB6), njihovoj realizaciji i podršci Evropske komisije za ovakve projekte, prvenstveno kroz finansiranje tih projekata.

"Za samit premijera Zapadnog Balkana u Trstu planiraju se strateške teme i računamo da ćemo imati veliku podršku po pitanju projekata važnih za transportnu infrastrukturu. Planira se potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici koja će da objedini zahteve na jednom mestu, kako bi se region povezao sam između sebe", objašnjava Poledica za Tanjug.

Svrha ugovora je međusobna integraciji svih potpisnica Sporazuma ovog regiona u tržišta transporta EU na osnovu relevantnih propisa, uključujući oblast tehničkih standarda, efikasno upravljanje saobraćajem, javne nabavke i životnu sredinu.

"Imamo deset spremnih projekata koji su bitni za Srbiju i koji su prepoznati kao prioritet za Evropsku uniju. Tražimo podršku za odobravanje sredstava za projektno-tehničku dokumentaciju, a u drugom koraku i za izgradnju. U narednih pet do šest godina moramo završiti sve što se tiče transportne infrastrukture", kaže Poledica.

Kako je ranije rečeno, razgovaralo se o realizaciji 13 investicionih projekata u oblasti transportnog i energetskog povezivanja ukupne vrednosti 825 miliona evra, uključujući donacije EU u iznosu od 303 miliona evra, koji su dogovoreni na samitima o Zapadnom Balkanu 2015. i 2016. godine.

"Dobili smo značajnu finansijsku podršku za realizaciju projekta izgradnje autoputa Niš - Priština od skoro sedam miliona evra. Ta sredstva biće upotrebljena za izradu projektno-tehničke dokumentacije, dok će eksproprijaciju država platiti iz sopstvenih sredstava", objašnjavaju u Ministarstvu.

Kada je reč o železnici, najbitniji projekti se, kaže, odnose na povezivanje Srbije sa regionom, povezivanje Beograda i Budimpešte, elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad i na rešavanje uskih grla na pruzi Beograd-Niš.

"Odobreno je finansiranje elektrifikacije pruge Niš - Dimitrovgrad jer je to jedina deonica na železničkom Koridoru 10, koja nije elektrificirana", navodi Poledica i dodaje da će deo projekata biti i iz sektora energetike.

Agenda sa predlozima će se, prema njegovim rečima, verovatno menjati, pa će se dodati i neki drugi projekti koji su postali aktuelni, kao što je autoput Pančevo - Temišvar. Isto tako, kako bi se išlo ka projektu Carinske unije, neophodno je da se olakšaju procedure na granicama.

"Cilj nam je i ubrzavanje procedura na graničnim prelazima i rekonstrukcija autoputeva i železnica koje vode do graničnih prelaza jer želimo da ubrzamo transport i trgovinu u regionu" objašnjava Poledica.

Tržišta Zapadnog Balkana koja će biti odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU podrazumeva i izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno i zajedničko tržište za robu, usluge i kapital, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajedničko digitalno tržište i dinamičan prostor za investicije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva