:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2015   12:05

0

144

Srbija predaje Prištini katastarske podatke

Katastarska dokumentacija sa teritorije Kosova i Metohije je do sada bila u posedu Republičkog geodetskog zavoda Srbije, a kada bude prebačena iz analogne u digitalnu formu, kopija sve te dokumentacije, u digitalnoj i elektronskoj formi, biće predata Prištini, istaknuto je prilikom otvaranja Arhiva RGZ-a u Zemunu, u koji je zbog tog cilja, EU uložila tri miliona evra.

Na osnovu Briselskog sporazuma, Beograd je preuzeo obavezu da izvrši transver svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu deo je projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", a cilj projekta je distribucija Prištini celokupne dokumentacije iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a, rekla je Damjanović.

"Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini", rekla je Damjanović.

Ona je ocenila da je realizacija tog projekta značajan korak u saradnji Beograda i Prištine, istakavši da je to važno zbog napretka Srbije ka pridruživanju EU.

Damjanović je najavila da će u tom arhivu raditi 140 zaposlenih, u dve smene, i da su sada duplirani kapaciteti tog digitalnog centra.

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva