:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2015   12:05

0

181

Srbija opredeljena za borbu protiv radikalizma

Dačić je rekao da u Raškoj oblasti, kao i na Kosovu i Metohiji, danas postoje radikalni islamski propovednici koji, u verskim centrima finansiranim iz inostranstva, propovedaju religiju na ekstreman način i regrutuju mlade za takozvane verske ratove.

"Broj plaćenika iz Srbije, mahom iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, procentualno je mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca u redovima ekstremističkih oružanih grupa", rekao je Dačić na panel diskusiji "Kako zaustaviti plimu radikalizacije".

On je objasnio da se radi o više od stotinu ljudi, ali taj broj za Srbiju nije zanemarljiv, posebno imajući u vidu moguće posledice po njihovom povratku nakon obuke od strane verskih fanatika.

"Srbija snažno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima, kao i sve vidove ekstremizma i radikalizma, svesna da kompleksnost ovih fenomena zahteva koordinirano delovanje na širem međunarodnom planu i bavljenje svim njihovim aspektima u cilju sveobuhvatnog odgovora", istakao je on u italijanskoj ambasadi.

Prema njegovim rečima, Srbija je više puta izrazila spremnost da učestvuje u borbi protiv terorizma i usvojila izmene zakona o tranzitu stranih boraca preko naše teritorije, počela sa procesuiranjem srpskih boraca na tuđim ratištima, pooštrila kontrolu granica…

"Srbija daje svoj doprinos i kao članica globalne koalicije koja se bori protiv Islamske države (IS)", istakao je on, ali je napomenuo da borba vojnim sredstvima nije dovoljna.

Dačić, koji je predsedavajući OEBS-u, ukazao je da Srbija borbi protiv terorizma pristupa i u tom svojstvu.

Još jedan prioritet srpskog predsedavanja OEBS-u, kao i Vlade Srbije su mladi, kao ugrožena kategorija u kontekstu širenja radikalizma u svetu.

"Nemamo alternativu. Moramo se suočavati sa izazovima na najsveobuhvatniji mogući način, imajući u vidu međuzavisnost u svetu", naglasio je Dačić.

On je upozorio na manjkavost koja postoji u međunarodnoj zajednici kada je reč o sistemu ranog upozorenja, za koji je rekao da postoji u OEBS-u.

"Možda je to zbog toga što je teško napraviti razliku između različitih društvenih fenomena i pokreta, i određenih političkih interesa", naveo je Dačić.

Dačić je na skupu rekao i da je kao ministar unutrašnjih poslova, pre pet godina, upozoravao Austriju da se na toj teritoriji nalazi centar koji rukovodi ekstremističkim pokretom.

"Možda nam se nije verovalo, ali danas se svi suočavamo sa ovim problemom", rekao je on i zaključio da je važna koordinacija i razmena informacija, ne samo u tehničkom već i u političkom smislu.

U panel diskusiji koju je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), učestvovali su i italijanski šef diplomatije Paolo Ðentiloni, potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda SAD Ivan Vejvoda i novinar Al Džazire Marko Pavlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva