:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2015   12:05

0

115

SOS telefon za novinare na Kosovu i Metohiji

Cilj kampanje je da se novinarska zajednica obavesti o postojanju tih telefona i da iskoristi dobijene informacije kako bi pomogla organima nadležnim za sprovođenje zakona da preduzmu sve neophodne akcije, navodi se u saopštenju OEBS-a.

U okviru kampanje koja će, kako je najavljeno, trajati mesec dana, biće okačeni bilbordi širom Kosova i Metohije na albanskom, srpskom i turskom jeziku.

"Prethodnih nekoliko godina su bile poprilično teške za novinare na Kosovu. Najmanje 27 novinara je uhapšeno, prećeno im je, neki su napadnuti ili neadekvatno tretirani u 2014. godini", rekao je šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji ambasador Žan Klod Slumberger.

Kako je dodao, taj trend je nastavljen i u prve tri četvrtine 2015. godine.

"Već je registrovano 22 slučajeva. Iz tog razloga, mi smo podržali Društvo novinara na Kosovu u uspostavljanju besplatne telefonske linije preko Telekoma na Kosovu, koji će novinari koristiti da, direktno i u poverenju, prijave napade na njih", istakao je on.

Novinari bi trabalo da imaju slobodu da izveštavaju o osetljivim temama od javnog interesa, rekao je on naglasivši da nemogucnost novinara da istaže napade na njih ohrabruje počinioce da nastave sa takvim delovanjem i suzbiju dobro novinarstvo.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Zekirja Shabani poručio je da je za obezbeđivanje sigurnosti novinara neophodna podrška i pomoć svih.

"Zbog toga mi pokrećemo telefonsku liniju, koja će raditi 24 časa nedeljno, kako bi novinari mogli da izraze svoje žalbe, zabrinutosti ili prijave pretnje. SOS telefoni će nam, takođe, pomoći da sačinimo dnevnik sa podacima iz prve ruke o slučajevima u koje su uključeni novinari kako bi se oni bolje zaštitili i kako bismo okončali nekažnjivost počinilaca", rekao je on.

Broj na koji novinari mogu besplatno da prijave ukoliko su žrtve pretnji je 0800 11 333, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva