:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2017   12:05

0

129

Sobranje Makedonije nastavilo sednicu, u ponoć glasa o vladi

Mandatar za premijera, juče je, oblazlažući program vlade koju je SDSM formirala s dve albanske stranke DUI i Alijansa za Albance, rekao da će to biti odgovorna, reformska vlada, posvećena razvoju privrede i boljem životu gradjana, jačanju pravne države i institucija i evroatlantskim integracijama.

Kritike sastava i programa buduće vlade su uputili poslanici najveće opozicione partije VMRO DPMNE, i poslanici opozicione albanske partije Besa, nezadovoljni Albancima koje je za ministre predložila DUI.

Tokom plenarne sednice bilo je više rasprava poslanika VMRO DPMNE s predsednikom parlemanta Talatom Džaferijem zbog načina vodjenja sednice, odnosno ko ima pravo na proceduralne primedbe.

Džaferi nije dozvolio da to radi svaki poslanik VMRO DPMNE, jer još nije formirana poslanička grupa, navodeći da prvo na proceduralne primedbe ima samo šef poslaničke grupe.

Poslanici o predlogu program i sastava vlade Zaeva mogu da diskutuju do većeras u ponoć, a tada mora da se glasa. Za izbor vlade potrebno je da glasa najmanje 61 poslanik u Sobranju sa 120 mesta.

Vladajuća koalicija, SDSM, DUI i Alijansa za Albance, ima 62 poslanika. Stranka VMRO DPMNE danas će moći da računa na 50 glasova, jer je jedan njen poslanik, Nikola Todorov, podneo ostavku, dok Besa ima pet poslanika, a DPA dva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva