:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2016   12:05

0

141

SNV:Govor mržnje se preselio sa margine u hrvatski mejnstrim

On je u Kažiprstu B92 rekao da je veliki problem to što su se takve stvari preselile sa margine u sam mejnstrim hrvatskog društva.

"Takve poruke sada imamo u nečemu što je najpopularnije ili najgledanije. Dolaskom ove administacije, sve to je jačalo i dobilo i institucionalnu podršku", kaže Milošević.

On smatra da se taj problem ne može rešavati samo kroz institucije ili na nivou politickih deklaracija. Kako kaže, Srbi u Hrvatskoj teško da u poslednjih godinu dana mogu da održe manifestaciju, bilo kulturnu, bilo politicku, bez problema ili potrebe za obezbeđenjem.

"Svedoci smo da se gradi kultura u kojoj cveta postojanje arhetipa neprijatelja. To je deo i srpske i hrvatske kulture, a da bi se to izmenilo neophodno je mnogo toga uraditi i promeniti. Potrebno je menjati kulturne i medijske paradigme, a tek onda na red dolazi zakonodavstvo", rekao je Milošević.

Susreti najviših zvanicnika dve zemlje jesu dobri koraci koji ukazuju na to šta je imperativ obe vlade, ali Miloševic smatra da to ne mora ništa da donese suštinski.

"Pribojavam se toga što je već bilo nekoliko tih novih početaka, poslednji je bio Tadić-Josipović. To je bio dobar pokušaj, ali on nije realizovan i pretvoren u neki novi život, u bolju ekonomsku razmenu, u manje mržnje, a više razumevanja", rekao je Miloševic.

Kao moguć deo procesa Miloševic vidi "knjige žalbi" koje bi bile iskrene i osnov za rešavanje medusobnih problema.

"Potrebno je mnogo susreta, kao što je najavljeni susret Kovača i Dačića, mnogo priznavanja nevolja onih drugih. Bilo bi dobro da i Srbija i Hrvatska naprave knjige žalbi, da kažemo jedni drugima šta zameramo, pa da krenemo redom da kroz bolan proces priznavanja radimo na rešavanju tih problema", rekao je Miloševic.

Svež problem u odnosima dve zemlje jeste i zatezanje oko otvaranja poglavlja, a iako se činilo da je sve rešeno, stigao je novi signal hrvatske strane da blokada nije potpuno iskljucena opcija, navodi B92.

"U celoj priči je dosad nedostajao jasan stav Evropske unije. Relativno je jednostavno da se vidi da li je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji u skladu sa pravom EU. To nije ni komplikovano ni skupo da se vidi", rekao je Milošević.

On je rekao da ipak ne vidi jasno promene, niti da neko želi da zaista pružu ruku drugoj strani.

"Ne vidim da će nešto biti drugačije, da će Srbi priznati Hrvatima nešto ili Hrvati Srbima nešto drugo. Možda na nivou pojedinaca, ali to mora i na nivou država", rekao je Milošević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva