Vesti
Smanjeno učešće problematičnih kredita u Srbiji

12:34, 17.06.2017

|

Izvor: Beta

Narodna banka Srbije danas je saopštila da je rejting agencija Fič rejtings (Fitch Ratings) ocenila da je u Srbiji očuvana niska i stabilna inflacija i da je postignut napredak u dinarizaciji finansijskog sistema.
Fič rejtings je potvrdio kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB minus, a potvrdjeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje.

Prema oceni te agencije, potvrdjivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije uz rast kapitalnih izdataka, popravljanje strukture izvora rasta bruto domaćeg proizvoda, smanjenje spoljne neravnoteže usled rasta investicija u izvozno orijentisane sektore i povoljni trendovi u bankarskom sistemu.

Ukazano je da je smanjeno učešće problematičnih kredita u Srbiji, koje je podstaknuto i podržano merama NBS i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan, a da su dobro pokriveni problematični krediti ispravkama vrednosti, što, uz prisutnu konkurenciju pozitivno doprinosi stabilnosti finansijskog sistema.

NBS se oglasila i povodom procene rejting agencije Standard end purs (Standard and Poor’s) koja je zadržala je pozitivne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB minus i potvrdila kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou B.

Ta agencija, kako je navela NBS, očekuje da će postignuta cenovna stabilnost u Srbiji biti očuvana i u narednom periodu, odnosno da će inflacija ostati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Konstatovano je smanjenje učešća problematičnih u ukupnim kreditima, kao rezultat aktivnosti Vlade i NBS.

Na odluku agencije Standard end purs o daljem mogućem povećanju kreditnog rejtinga uticaće nastavak fiskalne konsolidacije, dosledno sprovodjenje strukturnih reformi, očuvanje cenovne stabilnosti, kao i održivog nivoa tekućeg deficita.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design