:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2017   12:05

0

172

Smanjeno učešće problematičnih kredita u Srbiji

Fič rejtings je potvrdio kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB minus, a potvrdjeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje.

Prema oceni te agencije, potvrdjivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije uz rast kapitalnih izdataka, popravljanje strukture izvora rasta bruto domaćeg proizvoda, smanjenje spoljne neravnoteže usled rasta investicija u izvozno orijentisane sektore i povoljni trendovi u bankarskom sistemu.

Ukazano je da je smanjeno učešće problematičnih kredita u Srbiji, koje je podstaknuto i podržano merama NBS i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan, a da su dobro pokriveni problematični krediti ispravkama vrednosti, što, uz prisutnu konkurenciju pozitivno doprinosi stabilnosti finansijskog sistema.

NBS se oglasila i povodom procene rejting agencije Standard end purs (84, Standard and Poor’s) koja je zadržala je pozitivne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB minus i potvrdila kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou B.

Ta agencija, kako je navela NBS, očekuje da će postignuta cenovna stabilnost u Srbiji biti očuvana i u narednom periodu, odnosno da će inflacija ostati u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Konstatovano je smanjenje učešća problematičnih u ukupnim kreditima, kao rezultat aktivnosti Vlade i NBS.

Na odluku agencije Standard end purs o daljem mogućem povećanju kreditnog rejtinga uticaće nastavak fiskalne konsolidacije, dosledno sprovodjenje strukturnih reformi, očuvanje cenovne stabilnosti, kao i održivog nivoa tekućeg deficita.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva