:

:

TV Most

clock

April 21, 2017   12:05

0

182

Skupština potvrdila više međunarodnih sporazuma

Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija.

Naime, izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija.

Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti jača se saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice

Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumčarenja robe.

Skupština je potvrdila i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarskom o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za plovidbu svih brodova bez plaćanja naknada.

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje.

Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja.

Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institute, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti.

Potvrđeni su i Doha Amandmani na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte.

Skupština je ratifikovala i Sporazum o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III"), čiji je cilj da omogući veću razmenu studenata.

Predviđeno je 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji.

Takođe, potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative, koji predviđa da novo sedište sekretarijata bude u Beogradu.

Ratifikovan je i Sporazum vlada Srbije i ÄŒeške o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Nije prihvaćen predlog Dveri o formiranju anketnih odbora

Skupština Srbija nije danas prihvatila predlog poslanika Dveri da se u parlamentu formiraju anketni odbori za utvrđivanje činjenica i okolnosti tokom izbornih procesa za parlamentarne i predsedničke izbore.

U razlozima za donošenje odluke o obrazovanju anketnog odbora, Dveri tvrde da je izborni proces za predsednika Srbije obeležen neregularnostima, koje su "uticale ili su mogle da utiču na rezultate izbora".

Zatražili su da se o tome raspravlja po hitnom postupku, ali taj predlog nije prihvaćen.

Obrazlažući razloge za formiranje anketnog odbora šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je rekao da se "krije da birački spisak nije ažuriran, kao i da u Srbiji vlada medijski mrak".

To što je predlog odbijen Obradović vidi kao dokaz "da se nešto krije".

Obradović je podsetio da su i naprednjaci predložili formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica tokom izbornog procesa 2016. godine, a onda su odustali.

Mandati novi poslanicima iz SNS, DS i SRS

Administrativni odbor predložio je danas parlamentu da potvrdi mandate novim poslanicima iz SNS, DS i SRS.

Ostavke na poslanička mesta podneli su Marko Blegojević (SNS), Bojan Pajtić (DS) i Marko Milenković (SRS).

Blagojevića će zameniti Vera Jovanović (SNS), Pajtića Dušan Milisavljević (DS), a Milenkovića Filip Stojanović (SRS).

Poslanica sa liste SNS Jelisaveta Veljković dolazi na mesto Konstantina Arsenovića koji je preminuo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva