:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:56

0

193

Skoro svaki dan jedna žrtva nasilja

Prema podacima policije, najviše prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na severu Kosova zabeleženo je u Kosovskoj Mitrovici.

U odnosu na prijave, broj slučajeva nasilja u porodici u praksi je mnogo veći. Najčešći razlozi zbog kojih žene, žrtve nasilja, slučajeve ne prijavljuju policiji su strah da će se nasilje ponoviti, strah za decu, ekonomska zavisnost od supružnika nasilnika I sl.

Regionalni komandir kosovske policije Nenad Đurić kaže za Kontakt Plus da je na osnovu podataka policije, najveći procenat slučajeva nasilja u porodici na severu Kosova zabeležen pretežno u urbanim sredinama, tačnije u Severnoj Mitrovici

“Obično su to urbana naselja kao što su opštine, gradovi , jer je tu najveća koncentracija stanovništva, što ne znači da toga nema u ruralnim sredinama. Ipak, severna Mitrovica je centar severa Kosova I Metohije tako da je tu I najveći procenat prijavljivanja tih krivičnih dela, što ne znači da su Zvečan, Leposavić I Zubin Potok mnogo dalje od Mitrovice” – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, kod žrtava porodičnog nasilja postoji određena doza straha od osvete zbog prijavljivanja, te je zato manji broj prijava u odnosu na realan broj slučajeva, ali da kada je u pitanju krivično delo porodičnog nasilja, policija deluje odmah I po pozivu, ali I bez poziva po službenoj dužnosti.

Regionalni komandir kosovske policije je istakao da kada je u pitanju prevencija nasilja u porodici, policija može da nađe svoje mesto u saradnji sa raznim organizacijama kao što su nevladine organizacije, civilni sektor , svi oni koji mogu da pomognu u objašnjavanju negativnih posledica porodičnog nasilja.

“Saradnja je na maksimalnom nivou što se tiče naše strane. Naravno da I dalje postoji averzija I od strane građana I raznih organizacija prema policiji, sa tim mišljenjem da smo mi krivi za sve I kad se nešto desi I kad se ne desi. U svakom slučaju, moj zadatak I ono što ja želim da uradim jeste da sklonim sve te percepcije I da saradnja sa nevladinim organizacijama I svim ostalim institucijama kao što su Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, obrazovni sistem, da svi budu u istom timu I na istom zadatku, a to je da se porodično nasilje spreči što je više moguće, a ako ne, onda bar da se adekvatno kazne počinioci tih krivičnih dela”- podvukao je Đurić.

Krajem aprila u Kosovskoj Mitrovici je otvoren Centar za preventivno delovanje i zaštitu žena od nasilja, prvi ove vrste, koji pruža pravnu, ekonomsku i psihološku pomoć, uz operativnu kancelariju i u Zubinom Potoku.

Projekat je finansijski podržala EU sa više od 120.000 evra, a sprovode ga NVO "Žensko pravo" iz Kosovske Mitrovice i NVO "Kolo srpskih sestara" iz Zubinog Potoka.

Direktorica NVO "Žensko pravo" Ružica Simić kaže za Kontakt Plus da je za samo oko mesec ipo dana postojanja Centra, frapirana kako brojem, tako I težinom slučajeva sa kojima se susreću, a do sada ih ima oko 20.

“Imamo otprilike 20 slučajeva .Prilikom pripreme projekta I otvaranja Centra očekivala sam da ćemo imati veliki broj slučajeva. Frapiralo me da mi imamo veliki broj slučajeva, ali I težina I brutalnost nasilja u porodici. Mogu da kazem da svakodnevno imamo makar jednu žrtvu nasilja, bilo da je to porodično nasilje, nasilje posle razvoda ili nasilje u partnerskim odnosima” – istakla je Simić.

Simić je izrazila nadu da će uspeti da povuku žene koje su još sakrivene I u strahu, da dođu u Centar kako bi pokušali da im pomognu, istakavši da policija I tužilaštvo nisu vezani samo voljom žene-žrtve da prijavi slučaj, već da mogu delovati I po službenoj dužnosti

“Mi ćemo određene informacije proslediti policiji, naročito ako je u pitanju velika opasnost po njen život ili po život deteta I naći ćemo mogućnost da eventualno u slučaju ponovnog napada ili pretnje reagujemo I bez njene volje, jer policija I tužilaštvo nisu vezani samo voljom žene žrtve da prijavi slučaj. Policija može da radi po službenoj dužnosti u nekim određenim slučajevima. Mi, NVO sektor, Centar za socijalni rad, daćemo dovoljno dokaza da policija I tužilaštvo mogu da preduzimaju određene mere I da se primenjuju određene sankcije I na kraju zatvorske mere prema tim ljudima” – navela je Simić.

Ona je dodala da u Centru prave zapisnike, beleške, kao I svu ostalu dokumentaciju I dokaze, koji eventualno žrtvi nasilja mogu jednog dana posluziti na sudu.

Simić je istakla da su započeli jedan temeljan, težak rad koji mora da završi sa uspehom, a posebno imajući u vidu prisutnost I saradnju nadležnih institucija I pozitivnu promenu svesti profesionalaca vezano za rešavanje ovih slučajeva.

Centar za preventivno delovanje i zaštitu žena od nasilja(CPPW) ima I online stranicu - www.centarzazastituzena.info

gde žene mogu da se jave anonimno, da prenesu svoj ili neki drugi slučaj, kako bi dobile sve informacije koje im mogu biti od pomoći.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva