:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2018   14:41

0

179

Skat: Ko se ne ukrca u voz digitlizacije gubi konkurentnost


Pod terminom digitalna transformacija se, kako je naglasio, pre svega misli na rast, odnosno na mogućnosti koje digitalni svet trenutno nudi.


„Ako pogledate moju zemlju, mi već duži period imamo rast koji predvode kompanije koje su prešle na digitalno poslovanje“, rekao je Skat na panel diskusiji „Digitalna transformacija ekonomija u regionu i e-usluge“, koja je organizovana u sklopu TeleGroup Infosec konferencije.



Digitalna transformacija, kako je naglasio, ne samo da menja način poslovanja kompanija, već doprinosi povezivanju ljudi, koji su sada u mogućnosti da razmenjuju ideje i da sklapaju poslove.



„Ne samo da transformiše poslovanje, već menja globalni okvir“, istakao je Skat, dodajući da ljudi moraju biti spremni da se prilagode promenama.



Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam je govorila o iskustvima njene države i nastojanjima da svoje nedostatke transformiše u prednosti.



„Ako imamo relativno malo unutrašnje tržište, hajde onda da izvozimo. Ako smo u konstantnom stanju rata, hajde da vidimo šta možemo uraditi sa industrijom vojne odbrane i korišćenjem tehnologije kako bismo se branili“, izjavila je ona.



Proces transformacije jedne ekonomije je, kako je ocenila, dug proces, za koji na prvom mestu mora postojati stabilnost, dugoročna vizija i strategija u kom smeru treba da se ide.



Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je poručio da je Grad Beograd prepoznao da je učešće u procesu e-Uprave i prilagođavanje novim kretanjima u društvu, uslov svih uslova za ulazak u svet digitalizacije.



„Beograd je lider i predvodnik od svih lokalnih samouprava danas u Srbiji po pitanju e-Uprave, što nije subjektivni stav, već činjenica koju dobijamo od nadležnih organa“, izjavio je Mladenović.



TeleGroup Infosec konferencija je pokrenuta sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbednosti regiona Zapadnog Balkana, i u nastojanju da se podrže napori regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva