:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2017   19:16

0

228

Simić: Srpska lista ostvarila glavni politički cilj

„Želeo bih da se zahvalim građanima zbog činjenice da smo i u nemogućim uslovima pobedili. Zahvalio bih se građanima što su opunomoćili predstavnike Srpske liste da predstavljaju njihove interese u institucijama u Prištini. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja srpskog naroda i države Srbije“ rekao je predsednik Sprske liste Slavko Simić na koferenciji za novinare sazvanoj povodom predstavljanja izbornih rezultata sa birališta sa srpskim stanovništvom.

„Želim da vam kažem da je Srpska lista juče ostvarila svoj politički cilj. U narednom periodu, uz poslaničke mandate koje ćemo zauzeti, sprečićemo ustavne promene, sprečićemo da se određuju granice naše države i sprečićemo proces formiranja vojske Kosova“ rekao je Simić.

Kako je rekao, Srpska lista je osvojila 40,886 glasova, , Samostalna liberalna stranka 3,113, Partija Kosovskih Srba 1,941 a Progresivno demokratska stranka 1,408 glasa.

Simić se posbno osvrsnuo na rezultate iz opštine Leposavić istakavši da je Sprska lista osvojila 4437 glasova, dok je iza njih ostala Partija Kosovskih Srba (PDK) sa 1520 glasova.

„U opštini Leposavić vodila se jedna prava institucionalna i politička borba u predhodnom periodu i mislim da je novoosnovana Partija Kosovskih Srba (PDK) doživela ozbiljan debakl jer je Srpska lista u toj opštini odnela ubedljivu pobedu“ naglasio je Simić.

Srpska lista će od 10 zagarantovanih mesta imati 9, dok je 1 mesto u parlamentu Kosova osvojila Samostalna liberalna stranka. Dodao je da će poslanički klub Srpske liste brojati 10 članova, stim da će 10 član biti pripadnik Goranske zajednice.

Simič smatra da imaju dovoljan broj poslanika kako bi se borili protiv promene ustava.

„Imamo 9 poslanika Srpske liste koja ima institucionalnu i političku podršku vlade Republike Srbije i bili smo do sada u institucionalnoj koordinaciji sa vladom Republike Srbije. U narednom periodu ćemo se sigurno suprotstaviti takvom štetnom procesu i borićemo se da zaštitimo legitimitet i autoritet rezolucije 12-44 Saveta bezbednosti UN-a koja potvrđuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji i to je od primarnog značaja za nas“ kazao je Simić.

On je rekao da će sačekati formiranje parlamenta pre nego što razmisli o mogućim koalicijama.

„Nas ne opterećuje to ko će biti mandatar i ko će biti predsednik vlade. Naš predsednik vlade nije u Prištini, naš predsednik vlade je u Beogradu i to svima trea da bude jasno. Mi želimo da se borimo za naša kolektivna prava, da jednostavno žaštitimo naše interese na Kosovu i Metohiji kroz institucije u Prištini i da i dalje budemo neraskidiva veza sa našom vladom Republike Srbije. Ko će biti mandatar i ko će razgovarati sa nama videćemo u narednom periodu. U koliko neko bude želeo da razgovara sa nama moraće da zadovolji naš interes i moraće da zadovolji interese našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji“ rekao je Simić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva