:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2015   18:15

0

131

Simić i zvaničeno predsednik Srpske liste

Aleksandar Jablanović je kazao da je danas urađeno jedino moguće - ispunjen je dogovor koji su predstavnici Srpske liste napravili sa Vučićem.

"Taj dogovor podrazumeva da ja budem angažovan na jednom drugom radnom mestu, a da mesto predsednika Srpske liste prepustimo Slavku Simiću. Simić nije slučajno izabran. On je poslanik koji je osvojio najviše glasova na poslaničkoj listi Srpska lista na izborima 2014. godine", navao je Jablanović.

Jablanović je rekao da je danas, pored svih spekulacija u medijima poslednjih meseci, počevši od izbora, kako je rekao, lažnih koordinatora i svega drugog što je bilo, urađeno ono što je bilo jedino moguće.

"A to je da se ja povučem sam sa tog mesta i da to mesto prepustim onome ko ima puno pravo i pun legitimitet da preuzme mesto predsednika Srpske liste, a to je Slavko Simić", pojasnio je Jablanović.

Simić je bio jedan od poslanika koji je podržavao Jablanovićevu odluku da se ne povuče sa mesta predsednika Srpske liste.

Jablanović je potvrdio za Betu da ide na novu dužnost (za državnog sekretara u Ministarstvu za rad Vlade Srbije) i dodao da se nada da će opravdati imenovanje koje je dobio od premijera.

"Na ovaj način se stavlja tačka na jedan napad i na jednu sramnu laž o meni koja se palasirala u medijima od strane pojedinih Srba da sam ja plaćenik (predsedika AZBK) Ramuša Haradinaja. Da sam saradnik stranih službi i izdajnik Republike Srbije", rekao je Jablanović.

Upitan da li će Srpska lista ostati jedinstvena, Jablanović je ocenio da ta lista mora da vodi jedinstvenu politiku koja je u interesu očuvanja srpskih interesa i politiku koja je u korelaciji sa Vladom Srbije.

"Da li ćemo jedinstveno razmišljati o svakoj temi? Siguran sam da nećemo, jer što više ljudi, to više razlicitih ideja i mišljenja. Ali, merilo i odlika jedne demokratije u kojoj se mi, nadam se, nalazimo jeste različitost mišljenja, a na kraju će preovladati mišljenje većine koje će nam biti zajedničko", ocenio je Jablanović.

Prema njegovim rečima, Srpsku listu čeka ozbiljan posao da konačno počne da se sprovodi Koalicioni sporazum iz decembra 2014. godine.

Slavko Simić očekuje da će međunarodna zajednica, koja je garant Briseskog sporazuma izvršiti veliki pritisak na Prištinu da se sporazum o ZSO sprovede i da se Zajednica srpskih opština što pre formira.

"To nam garantuje i ratifikovani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU u čijem se članu pet kaže da ukoliko Kosovo ne bude implementiralo sporazume koje je postiglo sa Beogradom može doći do suspenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", pojasnio je Simić.

Jablanović je sredinom septembra, na zahtev većine predstavnika Srpske liste, uz podršku Vlade Srbije, smenjen sa funkcije predsednika Srpske liste, jer se "svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda", saopštila je tada ta inicijativa.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva