:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

141

Severna Koreja traži pomoć ASEAN-a

"Kao što znate, zbog godišnjih vojnih vežbi u Južnoj Koreji koje izvode SAD i Južna Koreja, situacija na korejskom poluostrvu je van kontrole", pisao je u pismu ASEAN-u ministar inostranih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho.

Američki predsednik Donald Tramp je u medjuvremenu upozorio da postoji mogućnost za "veliki konflikt" ukoliko diplomatija ne uspe da denuklearizuje poluostrvo, piše RT.

"Zapravo je svima jasno da kada oni upotrebe sredstva za nuklearni napad koji bi u samo nekoliko sekundi mogao da gurne korejsko polustrvo u nuklearni holokaust...onda priroda takvih vežbi uopšte nije defanzivna", naveo je Jong Ho.

U pismu koje je Pjongjang poslao ASEAN-u, čiji je 30. samit u toku u Manili, objašnjava se da je nuklearni program jedini način da Severna Koreja odvrati SAD od napada na nju.

"Izražavam očekivanje da će ASEAN, koji pridaje veliku pažnju regionalnom miru i stabilnosti, pokrenuti pitanje zajedničkih vojnih vežbi SAD-Južne Koreje na konferenciji ASEAN-a iz fer pozicije i igrati aktivnu ulogu u očuvanju mira i bezbednosti na korejskom poluostrvu", navodi se u pismu.

Severna Koreja je takodje pozvala ASEAN da obavesti šefove diplomatija 10 zemalja članica "o teškoj situaciji" i da napravi "odgovarajući predlog" o tome kako može biti sačuvan mir na poluostrvu.

Generalni sekretar ASEAN-a Li Luong Min je rekao da je pozicija te asocijacije "veoma jasna i konstantna". On je za ÄŒenel Njuz Ejža (Channel NewsAsia) ;precizirao da oni pozivaju na de-eskalaciju napetosti, denuklearizaciju i nastavak pregovora prekinutih 2008.

Min je dodao da će se o Severnoj Koreji u Manili razgovarati u subotu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva