:

:

TV Most

clock

April 23, 2017   12:05

0

104

Sećanje na genocid u Jasenovcu

U ime Srpske venac je položio predsednik RS Milorad Dodik, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vence su položili i predsedavajući predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predstavnici stranih ambasada, kao i predstavnici institucija BiH i RS i jevrejske i romske zajednice Srbije i RS.

Komemoraciji u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj građana.

Nakon polaganja venaca, biće održan pomen žrtvama, koji služi patrijarh Irinej, a nakon toga prisutnima bi, prema najavama, trebalo da se obrati predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u logoru Jasenovac, vlade Srbije i RS zajednički obeležavaju od 2015. na osnovu Memoranduma o saradnji u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova i godišnjice istorijskih događaja.


U spomen području Jasenovac danas je počela komemoracija žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, prenosi regionalna televizija N1.

Kako se navodi, pre 11 sati od Memorijalnog muzeja krenula je "kolona sećanja" ka spomeniku "Kameni cvet" gde se održava zvanična državna komemoracija, a pred kolonu su članovi antifašističke organizacije raširili transparent na kome je pisalo "Uklonite ustaški pozdrav".

Kako se navodi, kolona je bitno manja nego ona juče, na komemoraciji koju su organizovali Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Današnjoj državnoj komemoraciji prisustvuju premijer Andrej Plenković, izaslanik predsednika parlamenta Marko Sladoljev, šef diplomatije Davor Ivo Štir, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi zvaničnici.

Komemoracija u spomen-području Jasenovac održava se u čast žrtava ustaškog koncentracionog logora, koji su 22. aprila 1945. godine izveli proboj.

Od 600 logoraša, preživelo je njih stotinak.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva