:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2017   12:05

0

137

Saura: Najvažnije je biti u skladu sa sobom

"Ne mogu da se žalim, jer sam imao jako puno sreće. Uspeo sam da radim ono što volim, imam sedmoro dece i ovde sam sa vama. Možda je tajna u povezivanju profesionalnog i porodičnog života. Ukoliko voliš svoj posao, on postaje deo tvog privatnog života", rekao je Saura, poznat po politički angažovanim filmovima i plesnim dramama.

On je u intervju Tanjugu istakao da film predstavlja njegov život i kako su se društvo i situacija u Španiji menjali, tako su se menjale i teme kojima se bavio u svojim ostvarenjima.


"Od Španskog građanskog rata pa do danas javila se velika promena u samom društvu, došlo je do jako velike evolucije u svakom smislu i upravo to sam pratio, jer se to dešavalo i u mom životu", rekao je autor filmova "Lov", "Ana među vukovima", "Rođaka Anhelika", "Tango", "Karmen", "Krvava svadba", "Ljubav čarobnica", dobitnik Zlatnog i dva Srebrna medveda Berlinskog filmskog festivala.

Uz osmeh kaže da se sada nalazi u godinama koje je imao Francisko Goja, međutim i dalje uči.

"Stalno učim i stalno sam budan, upijam ono što me okružuje u stvarnosti, jer svaki čovek dok je živ mora da nastavi da uči i radi na sebi", istakao je osamdesetpetogodišnji umetnik koji i dalje poseduje neverovatnu energiju i dodao da bi voleo da ima dovoljno vremena da realizuje sve projekte koje ima u planu.

Na Festu se prikazuje njegovo novo ostvarenje "Jota de Saura", a španski reditelj već priprema film o meksičkoj muzici, najavljuje film "Gernika" o čuvenoj slici Pabla Pikasa sa Antoniom Banderasom u jednoj od uloga, a u planu ima i snimanje na Kubi.

Primećuje da je pojava digitalnih kamera olakšala snimanje filmova, stvorila veće mogućnosti, ali donela i probleme - "lakoću sa kojom danas uz pomoć mobilnog telefona, tableta i malih prenosivih kamera svako može da bude fotograf ili režiser".

Pasionirani fotograf rado pokazuje digitalni fotoaparat koji nosi oko vrata i ističe da je bio prvi u Madridu koji je kupio digitalni fotoaparat i to u Japanu, pa niko nije umeo da mu pokaže kako se njime rukuje.

Vlasnik kolekcije od 700 fotoaparata priznaje da poštuje i da je oduševljen savremenom tehnologijom, ali da je sa njom sve postalo banalno i opasno jer fotografije više nemaju vrednost koju su imale ranije.

"Svako može da napravi fotografiju, kao što može da napravi i film", rekao je Saura i dodao da je teško proceniti kako u toj situaciji može da preživi prava umetnost.

"Na hiljade filmova se objavljuje na DVD-ju, neki su fantastični, neki nisu. Postoji na hiljade muzičkih CD-ova, na hiljade knjiga, čovek ne može da postigne sve to da pogleda, čuje ili pročita. Član sam Američke filmske akademije koja mi svake godine pošalje 50-60 filmova koje treba da pogledam, od Evropske filmske akademije dobijem 30-40 filmova, od Španske isto toliko. Ne mogu da postignem da pogledam sve te filmove i iz tog razloga i ne glasam", ispričao je Saura.

Kao mlad gledao je mnogo filmova, danas je okrenut svojim projektima. "Ili ću da gledam filmove ili ću da ih pravim, a ja više volim da snimam filmove", kazao je on.

Na konferenciji za novinare je priznao da ga interesuju američki filmovi katastrofe, "koji imaju glupu priču, ali su odlično urađeni" i naglasio da povremeno naiđe na neki čudesan film što je pokazatelj da film i dalje živi.

Autor više od 40 filmova u svojim ostvarenjima je analizirao duh Španije, temperament svojih sunarodnika, ali kaže da je dosta toga mit i da su mu sinoć, gledajući novi film Emira Kusturice "Na mlečnom putu", svi ličili na Špance.

Sauri je preksinoć na otvaranju Festa uručena nagrada "Beogradski pobednik", koja mu, kako je rekao, mnogo znači, jer je time dobio priliku da prvi put dođe u Srbiju i dodao da bi voleo ponovo da poseti zemlju čiji jezik mu se veoma dopada.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva