:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   15:24

0

219

Saša Janković: Nisam izdajnik

On je rekao da je dobio takvo saznanje, te da je bio dužan da to proveri.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog koje se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo".

"Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvali pripadnici vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Ovo nije mesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom“, izjavio je Janković.

"Kad su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera", pomenuo je Janković.

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

"Jedino to će učvrstiti vladavinu prava i pokazati da u Srbiji postoji kontrola vlasti, koja, između ostalog, čuva i svaku vlast od same sebe", rekao je Janković.

Ombudsman je naveo da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti, a da do sada nije bilo nikakvih problema, te da je pitanje da li su svi do sada kršili zakon ili "VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu".

Takođe, Tužilaštvo će utvrditi da li ima elementata krivičnog dela, dodao je Janković i ponovio upitao zašto VBA i Ministarstvo obrane odbijaju da on proveri sumnju.

Sednica je bila otvorena za javnost, a do samog početka se nije znalo da li će joj prisustvovati i Saša Janković.

Gašić: Ombudsman može da kontroliše naš rad
Beta/AP
Beta/AP
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da ni Ministarstvo odbrane ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik gradjana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

VBA ne prisluškuje nikoga, izjavio je Gašić, zahvalivši ombudsmanu što je to i sam potvrdio i time skinuo "ljagu s oficira", a Jankovića je pozvao da dodje u konrolu vojnih službi bezbednosti.

"Naša vrata su vam uvek otvorena", poručio je Gašić Jankoviću na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti na kojoj je se govori o incidentu za vreme Parade ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

Ministar je naveo da do sada Zaštaitnik gradjana ni jednom nije došao u kontrolu, a da je bilo samo pojedinačnih pritužbi protiv pripadnika vojske.

On je dodao je da je ombudsman zatražio da dođe u kontrolu dva dana pre Parade ponosa, ali da ju je otkazao nakon incidenta.

Nabavka uređaja za priskuškivanje koštala je milion i 106.000 evra, bio je Gašićev odgovor na pitanje, uz opasku da ta oprema nije korišćena te da se nalazi u magacinu Vojske Srbije.

Na pitanje poslanice SNS Ivane Stoljković koga sve štite Kobre, ministar je naveo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i članove njegove porodice. Do decembra prošle godine štitili su i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i ministara odbrane Dragana Šutanovca, dodao je Gašić.

Ministar je na početku obraćanja članovima Odbora rekao da je u ovom trenutku od svih štićenih osoba najviše ugrožena bezbednost premijera Srbije Aleksandra Vučića, te zamolio da je u interesu, kako je rekao, državne i nacionalne bezbednosti "povedemo računa da život tog čoveka nijednog trenutka ne bude ugrožen".

Stepen ugroženosti premijera, prema njegovim rečima, procenile su sve službe bezbednosti zadužene za njegovu bezbednost, a obraćajući se članovima Odbora ministar je naveo i da je lično zadužen za bezbednost premijera te da se to radi u skladu sa zakonom.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva