:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2017   12:05

0

121

Saradnja sa Slovenijom u oblasti poljoprivrede

Zadrugarstvo je stub razvoja poljoprivrede poručio je slovenački premijer Miro Cerar na tradicionalnom skupu koji je u Portorožu organizovao zadružni savez Slovenije. On je u razgovoru za RTV istakao da saradnja između Srbije i Slovenije ima uzlaznu putanju i to posebno u oblasti poljoprivrede, a na pitanje kako politika može biti u funkciji podsticanja udruživanja odgovara.

"Vlada koju vodim podržava zadrugarstvo. Formirali smo jedan projektni tim koji se time bavi. Podstičemo sve oblike udruživanja od poljoprivrednog do turističkog, time razvijamo i socijalno preduzetništvo. Zadrugarstvo u Sloveniji ima dugu tradiciju i predstavlja dobar organizacioni model".

Upravo po tom modelu u Srbiji je pre nešto više od godinu dana usvojen novi Zakon o zadrugama, a konsultanti kreatorima tog važnog pravnog akta bili su upravo slovenački eksperti.

Sa takvim stavovima saglasan je i predsednik gornjeg doma slovenačkog parlamenta Mitja Bervar koji smatra da Srbija u sektoru agrara itekako ima šta da ponudi tržištu.

Inače, afirmacija domaćeg kvaliteta jedan je od strateških slovenačkih privrednih ciljeva i u tu svrhu godišnje će se izdvajati million evra.

Slovenija izvozi 25 odsto ukupne poljoprivredno prehrambene proizvodnje, a trend izvoza se svake godine uvećava za otprilike četiri procentna poena čulo se na ovom skupu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva