:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

164

Saradnja PKS-a i Uprave za sprečavanje pranja novca

Taj dokument, čiji je cilj jačanja zajedničkih aktivnosti na stvaranju uslova za efikasnu primenu propisa o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, potpisali su predsednik PKS-a Marko Čadež i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

Čadež je kazao novinarima da se ovim sporazumom stvaraju uslovi za unapređenje dosadašnje saradnje dve institucije, a krajnji cilj je da se kroz stvaranje uslova za stalno usavršavanje obveznika Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, posebno grade partnerski odnosi sa Upravom u prepoznavanju sumnjivih transakcija i otkrivanju pranja novca i tako kreira nepovoljna klima za pranje novca u Srbiji.

On je podsetio da PKS i Uprava za sprečavanje pranja novca imaju dugogodišnju dobru saradnju i da će potpisivanje današnjeg dokumenta obezbediti kontinuitet te saradnje i stvoriti pretpostavke za dalje unapređenje aktivnosti na edukaciji i stalnom usavršavanju članica PKS-a koje u skladu sa zakonom imaju obavezu da obezbede ovlašćenim licima odgovarajuću obuku u oblasti sprečavanja pranja novca.

"PKS ne radi ovakve inicijative zato što sama odlučuje o tome, već zato što je privredi to potrebno i oni to žele", kazao je Čadež dodavši da su obveznici Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma mnoge članice PKS-a, pre svega finansijske institucije, računovodstvene agencije, revizori, kao i posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti.

On je naglasio da će kroz seminare koji slede zahvaljujući danas potpisanom sporazumu, članice PKS-a dobiti podršku u ispunjavanju zakonskih obaveza, dok će sa druge strane obuka koji će raditi ekspert Uprave za sprečavanje pranja novca obezbediti ovlašćenim licima kod obveznika da svoj posao rade efikasno, a nije zanemarljivo ni to da će seminari PKS-u značiti smanjenje troškova za ovu vrstu obuke.

"Potpisivanjem sporazuma sledi nam obuka i treninzi na terenu od Subotice do Vranja. Želimo da podstaknemo da se između obveznika i Uprave za sprečavanje pranja novca postepeno stvara partnerski odnos koji će omogućiti efikasnije otkrivanje sumnjivih transakcija i obaveštavanje Uprave o tome, jer smo svi na istom zadatku", naglasio je Čadež.

On je dodao da će pored obuke članice PKS-a biti informisane i o novim pravilima koje moraju da poštuju iz zakon, da dobiju odgovore na pitanja koje ih interesuju,a biće obavešteni i o svim novim pojavama koje se otkriju u ovoj oblasti koja je podložna zloupotrebljavanju.

Radovanović je kazao da je prevencija značajan deo celog sistema u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naglašavajući da je Uprava u PKS-u prepoznala strateškog partnera na tom projektu.

"Predstoji nam značajna saradnja i uključiće se i druge institucije koje žele da podrže naš rad", rekao je Radovanović dodavši da će Uprava upoznavati članove PKS-a o svim novim pojavama do kojih ona dođe kada je reč o pranju novca.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva