:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

184

"SAD i NATO poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije"

Na konferenciji Srpskog instituta i Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost na temu "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma", Kurt Doneli je rekao da su SAD zaista posvećene bezbednosti u Srbiji i Balkana uopšte, kao i da Srbija treba da odluči koju će ulogu da igra, a ne NATO.

Ističe i da su svesni opasnosti da terioristički napadi mogu da se dese i u Srbiji, dodajući da je NATO partner Srbije u razmeni informacija o terorističkim napadima.

"Veze između naše dve zemlje su duboke i dugotrajne. Preživele su dva svetska rata, a postojale su i pre toga", naveo je zamenik ambasadora SAD.

Navodeći da su i SAD i Srbija u oba svetska rata imale iste ciljeve, Doneli je rekao da su se Sjedinjene Američke Države nakon Drugog svetskog rata posvetile tome da spasu Evropu gladi, izbegličke krize i kompletnog kolapsa koji je usledio.

"Posle Dugog svetskog rata usledile su godine hladnog rata i tu je NATO pokušavao da održi mir između zapada i istoka. Tu se razvila EU kao način da se zadrži mir i prosperitet Zapadnoj Evropi", rekao je zamenik ambasadora SAD.

Ističe da 100 godina nakon Prvog svetskog rata, Srbija je u poziciji da povrati svoje mesto u Evropi koje je imala pre jednog veka.

Navodi i da je cilj Vlade SAD da bude partner Srbije, odnosno, da joj pomogne da povrati svoje mesto u Evropi i bude važan i bogat član EU.

"SAD žele da pomognu Srbiji da sprovede reforme, da povrati svoju ekonomiju, uspostavi svoje institucije i dobre odnose sa svojim susedima i sa EU, da bude važan partner u Evropi i svetu, rekao je Doneli, dodajući da su SAD partner Srbije koji joj pomaže da poboljša sopstvenu bezbednost.

Prema njegovim rečima, SAD već izvestan broj godina rade sa Srbijom na tome da se poboljšaju vojni odnosi.

"Moramo da radimo sa svojim partnerima da podelimo teret bezbednosti i odbrane u modernom svetu. Jedna od ključnih institucija za deljenje bezbednosti u svetu je NATO", ocenio je zamenik ambasadora SAD.

"SAD ne razmatra pitanje odštete za intervenciju na Kosovu i Metohiji"

Navodeći da je Srbija je članica Partnerstva za mir koji je važan partner NATO-a, on je istakao da često postoji greška u shvatanju odnosa Srbije i Alijanse.

"SAD i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije. Neke od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku, poput Švedske i Austrije", naveo je Doneli.

Prema njegovim rečima, oni nisu partneri SAD zato što su članovi istog saveza, već zato što dele iste vrednosti i razumevanja rizika koji su pred nama.

"U ovom momentu ti rizici su Rusija i svetski terorizam", rekao je zamenik ambasadora SAD, koji je naveo i da SAD ne razmatraju pitanje odštete za intervenciju na Kosovu i Metohiji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva