:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 27, 2018   12:57

0

206

Roman o čudotvorstvu svete Anastasije


Svoj 31. roman Dragan Damjanović posvetio je Vizantijskoj princezi Ani, supruzi Stefana Nemanje, jednoj od najobrazovanijih žena svoga vremena.



Malo je podataka o tome da je bila Igumanija manastira Presvete Bogorodice u Toplici i da je mnogo pomagala narodu svojim čudotvornim moćima.



"Iz srednjovekovnih njenih zapisa koji su pohranjeni u tom vremenu na Sinaju, Mojsijevoj Gori, najverovatnije da se nalaze u manastiru Svete Katarine, ali na Mojsijevoj Gori svakako jer imamo nekoliko hramova, postoje zapisi. Dodatno tome monasi potvrđuju, Sinuiti, o njenim zapisima i o njenim čudima. Ona je činila čuda ne samo u tom vremenu, ona čini čuda i danas" , kaže autor Dragan Damjanović.



Kroz roman provejavaju ispovesti vladika, igumana, monaha i poznatih ličnosti koje ukazuju na nadljudske moći Svete Anastasije.



Prihod od prvog izdanja namenjen je obnovi manastira u kojem je Anastasija provela kraj svog zemnog života.



"Sve što činimo to je da u ovom trenutku uložimo što više sredstava za početak obnove hrama u kojem je ona bila igumanija, a dokazi postoje i za to. Istovremeno javljaju se ljudi koji bi da pomognu obnovu hrama. Sve to govori koliko je njen duh, njena moć prisutan na ovim ali i na širim prostorima", kaže Damjanović.



Početkom septembra u Kuršumliji će biti održana pesnička manifestacija "Anastasijini dani".


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva