:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2015   12:05

0

151

Rezolucija klasičan pokušaj zloupotrebe zločina


Drecun je novinarima u parlamentu rekao da taj akt ne vodi ka pomirenju i da bi samo osuda svih zločina dovela do istinskog pomirenja.

"Posle 20 godina se ništa nije promenilo. Brisel, London i Vašington ili nemaju dovoljan politički osećaj ili nemaju potrebu da svojim kapacitetom i autoritetom zaista doprinesu pomirenju u BiH", naveo je Drecun, koji smatra da je u nacrtu iskazan jednostran pristup, budući da se ne obraća pažnja na zločine koje su muslimanske snage počinile nad srpskim stanovništvom.

"Kakav će stav Vlade Srbije biti nije na meni da komentarišem, moj stav je da to nije dobar put - ili ćemo osuditi sve zločine i sve koji su učestvovali u zločinima procesuirati i tako dovesti do pravog pomirenja ili ćemo u narednih 50 i 100 godina imati pokušaj zloupotrebe zločina. Ova rezolucija je klasičan pokušaj zlouopotrebe jednog zločina u političke svrhe", rekao je Drecun, koji je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Drecun poručuje da u obeležavanju zločina ne sme da postoji diskriminacija i da bi predstavnici Bošnjaka, Bosne i Herdegovine, Vašingtona, Brisela i ostalih centara koji traže da predstavnici Srbije budu u Srebrenici trebalo da budu na groblju u Bratuncu kada se bude obeležavala godišnjica tog zločina.

Iz SPS poručuju da je teško govoriti o dokumentu čiji sadržaj nisu videli, a zamenik šefa poslanika te stranke Ðorđe Milićević kaže da je ubeđen da će Vlada Srbije u narednim danima detaljno sagledati i razmotriti sadžaj Reozlucije i da će se rukovoditi nacionalnim interesima.

"Ubeđeni smo da nijednog trenutka neće biti doveden u pitanje jasan stav Srbije o kažnjavanju zločina. Srbija je dokazala posvećenost u borbi protiv ratnih zločina. Srbija želi mir, bezbednost u regionu i Srbija ima jasan stav da se konflikti nikad ne ponove", poručio je Milićević.

On navodi i da će se prilikom odluke o prisustvu predstavnika Srbije u Srebrenici voditi računa o nacionalnim i državnim interesima, a, govoreći o odlaganju posete predsednika Tomislava Nikolića Sarajevu, naveo da takva odluka neće narušiti odnose dve države.

"Srbija želi saradnju, međusobno poverenje, prosperitet u regionu i Srbija je tu posvećenost mnogo puta dokazala. Posebnu pažnju je posvetila što boljim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. Srbija ima jasan stav i taj stav treba da sagledaju susedi, da ako postoje tenzije i otovrena pitanja to treba rešavati kroz dijalog”, naveo je Milićević.

Demokrate, pak, ukazuju na nepripremljenost domaće diplomatije kada je u pitanju nacrt rezolucije, uz poruku da je ranije, prilikom usaglašavanja teksta tog dokumenta, moglo da se reaguje.

"Ponovo nas je iznenadio sneg u januaru i rezolucija u julu. Niko ništa nije radio u fazi usaglasavanja teksta, a mogli smo mnogo toga, na primer u Kokusu u SAD, u UN, ambasador u Londonu je mogao da sazna za to i da na vreme reagujemo", uveren je šef poslanika DS Borislav Stefanović.

On smatra da Srbija 20 godina posle zločina u Srebrenici mora da osudi taj zločin, ne čekajući pritiske iz inostranstva.

"Važno je da premijer ima nameru i želju i da pokaze da želi da ide u Potočare, 20 godina je prošlo i mi kao država treba da nastavimo da se suočavamo ne zato što nas neko pritiska, već zbog nas samih. Važno je da kao država, naročito u julu, pokažemo svoj stav. Ovo je pitanje normalnog civilizacijskog odnosa i Srbija treba da bude tamo prisutna", smatra Stefanović.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da Srbija ne može da beži od prošlosti i da mora postojati odnos prema njoj.

Uz napomenu da je na sudovima da ocene da li je u Srebrenici bio genocid ili ne, Živković smatra da treba priznati da se u Srebrenici desilo nešto što ne sme biti zaboravljeno, a da Srbija u analizi predložene rezolucije treba da ide sa pozicija razuma i iskrenosti.

"Do pomirenja neće doći ako svako ima svoju istoriju i žrtve. Nema naših i njihovih žrtava i zločinaca. Svi na ovom prostoru, na prostoru bivše SFRJ, treba da donesu usaglašenu ocenu šta se desilo", rekao je Živković.

Poslanik na listi SNS i predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta traži da Velika Britanija povuče nacrt rezolucije o Srebrenici, jer ne doprinosi pomirenju i jer se njom šalje necivilizacijska poruka, te da pripremi novi nacrt rezolucije kojim bi bili osuđeni svi zločini počinjeni na području BiH i odata počast svim žrtvama, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva