:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2016   12:05

0

114

Reagovanja HR povodom hapšenja pripadnika HVO

U poneđeljak su pripadnici SIPA-e zbog sumnje da su počinili zločine nad srpskim civilima uhapsili 10 pripadnika HVO među kojima je i general Đura Matuzović.

To je bio povod za vanrednu sednicu vlade Posavske županije koja smatra da su Hrvati i HVO vodili odbrambeni rat na području te županije.

"Vlada smatra neprimerenim trenutak u kojem su usledile aktivnosti SIPA-e i Tužilaštva BiH, uzevši u obzir katoličke praznike Svi Sveti i Dušni dan", navodi se u saopštenju vlade Posavske županije.

Smatraju i da se radi o zastrašivanju meštana opštine Orašje što će, kako se navodi, podstaći dalje raseljavanje ljudi sa tog područja.

Ocenjeno je i da "podizanje takvih optužnica" nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH, uz podsećanje da je reč o pripadnicima HVO-a, hrvatskim državljanima koji imaju i hrvatske činove.

Penzionisani general Josip Lucić je rekao novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoj da hapšenje bivših pripadnika HVO nakon 21 godine stvara nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u BiH.

Penzionisani general Ljubo Česić Rojs rekao je da je neophodno delovati diplomatskim rešenjem i da hrvatska diplomatija mora da zaštiti uhapšene.

"Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove", dodao je general Ćesić Rojs, prenela je regionalna N1TV.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva