:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2017   12:05

0

241

Rast kredita privredi 5,2 odsto

"Ako nema kredita koje koristi privreda, podrazumeva se da nema ni značajnijih ulaganja pre svega u investicije, ako nema investicija onda nema zaposlenosti, nema proizvodnje, a to znači da onda nema ni rasta društvenog proizvoda ni rasta standarda. Zato je ovaj rast kredita pravnih lica vrlo značajan", rekao je Dugalić na konferenciji za medije u UBS.

Istovremeno, kaže Dugalić, u avgustu je zabeleženo smanjivanje loših kredita (84, NPL) privrede i stanovništva, koji su pre dve godine iznosili 22 do 23 posto, pri čemu je kod privrede taj procenat bio čak na nivou od 26 odsto.

"Mere koje je u poslednje dve godine preduzela Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija za rešavanje problematičnih kredita sada daju rezultate, tako da je ukupan nivo loših kredita sada 14 procenata - kod privrede 17 odsto, a kod stanovništva 7,7 posto", precizirao je generalni sekretar UBS.

Tako dobri rezultati su, prema njegovim rečima, postignuti prodajom NPL-ova specijalizovanim fondovima i delom otpisom loših kredita za koje je procenjeno da su teško naplativi.

Kada je reč o plasmanima stanovništvu, Dugalić je istakao da je u avgustu registrovan rast gotovinskih kredita od 2,1 odsto na 306 milijardi dinara, dok stambeni krediti iznose 381 milijardu.

Takođe su u posmatranom mesecu povećani i krediti za refinansiranje za 3,4 odsto, koji su dostigli iznos od 113 milijardi dinara.

Docnja u otplati kredita je, kako dodaje, smanjena kod svih kategorija klijenata i to kod pravnih lica sa 13,4 odsto u julu na 12,3 procenta u avgustu, a kod stanovništva sa 5,9 na 5,8 posto.

Komentarišući jučerašnju odluku NBS o smanjenju referentne kamatne stope na 3,75 odsto, Dugalić je istakao da je logično da i dinarski krediti sada pojeftine.

"Referentna kamatna stopa je na izuzetno niskom nivou u odnosu na stanje koje smo imali pre nekoliko godina, kada je ona iznosila 18 odsto. Snižavanjem referentne kamate NBS želi da podstakne rast dinarskih kerdita i da podrži proces dinarizacije u cilju smanjenja rizika od izloženosti građana kreditima sa varijabilnom kamatom", naveo je on.

Na novinarsko pitanje u kojoj valuti se privreda pretežno zadužuje, reako je da je to u evru, jer je šestomesečni LIBOR negativan, zbog čega su krediti indeksirani u toj valuti jeftiniji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva