:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

121

Rahoj odbacio mogućnost pregovora s katalonskim vlastima







  • Rahoj je to rekao u obraćanju španskom parlamentu, dan pošto su predsednik Katalonije Karles Pućdemon i drugi zvaničnici tog autonomnog regiona potpisali deklaraciju o nezavisnosti Katalonije od Španije. Pućdemon je juče, po potpisivanju te deklaracije, rekao da će na nekoliko nedelja suspendovati njenu primenu kako bi dao šansu pregovorima.









Rahoj je danas kazao da je katalonski referendum bio deo strategije "da se nametne nezavisnost koju malo njih želi i koja nije dobra ni za koga" i opisao katalonsku krizu kao "jedan od najtežih perioda u skorašnjoj istoriji Španije", navodi Asošiejted pres.



Španski premijer je rekao da su vlasti Katalonije prekršile zakon održavanjem referenduma 1. oktobra i podstakle ulične proteste kako bi dale legitimitet tom glasanju.



On je pozvao sve Špance da "okončaju tu podelu i da to učine mirno, obazrivo, i u cilju obnove koegzistencije".



Rahoj je dodao da niko ne treba da bude ponosan na katalonski referendum i da ni jedna jedina država ne podržava secesiju Katalonije.



On je ranije danas od Pućdemona zatražio razjašnjenje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, preteći da će u slučaju secesije ukinuti autonomiju tog regiona.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva