:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   13:17

0

172

Rad Ivana Grubanova spreman za Veneciju



Atelje tog umetnika danas je obišao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sa novinarima koji su imali priliku da pretpremijerno pogledaju instalaciju koja podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

"Ova poseta ateljeu Ivana Grubanova je istorijska zato što je ovo prvi put od 1938. godine, od kada je princ Pavle dobio na poklon zgradu koju koristimo kao Paviljon, da će naša javnost videti jedan rad pre izlaganja u samom paviljonu", ocenio je ministar.

On je napomenuo da su prethodni meseci bili veoma uzbudljivi ne samo za umetnike, već i za ljude iz Muzeja savremene umetnosti, za kustosa Lidiju Merenik, kao i za sve iz Ministarstva kulture i informisanja "jer niko ne može da pretpostavi šta bi sve u tom procesu moglo da se dogodi".

Tasovac je kao primer naveo problem sa prokišnjavanjem krova u Paviljonu Srbije koji je morao da bude saniran. Međutim, on sa velikim zadovoljstvom kaže da je "danas, u tačno predviđen dan i sat rad spreman da krene put Venecije i najznačajnije smotre likovnih, vizuelnih umetnosti u svetu".

"Ujedinjene mrtve nacije" su delo Grubanova i kustosa Lidije Merenik. U pitanju je podna instalacija koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju čine materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boja 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

U ateljeu tog umetnika se nalazi tlocrt Paviljona, odnosno na autentičnim dimenzijama poda proces je izveden, pa će biti demontiran i prenet u Veneciju.

"Na podlozi se nalazi ono što nazivam svojim slikama. To su simbolički ostaci 10 država koje su prestale da postoje u toku 20. veka odnosno od osnivanja Bijenala u Veneciji", objasnio je Grubanov.

Materijalni ostaci u vidu zastava su tretirani bojom i hemikalijama dok nisu ostavili svoje otiske svojih nabora i boja na cementnu podlogu što je slično seko tehnici u zidnom slikarstvu.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaziće se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obihvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" koji se nalazi na pročelju fasade Paviljona Srbije.

"To je svojevrsno ogledalo koje je podignuto naspram Bijenala, naspram ideje nacionalne koncepcije i nacionalnog učešća u takvoj manifestaciji gde se mi, zapravo pitamo koliko je Venecijansko bijenale kao manifestacija doprinelo formiranju nacionalnih kulturnih identiteta zemalja koje u njemu učestvuju, a koliko i centralizovano istorijskom narativu istorija kakvu znamo danas", rekao je umetnik.

Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama. Rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Odmah po ulasku posetilac će se naći u instalaciji, pa će on svojim prisustvom postati i učesnik te umetničke kompozicije i učesnik istorijskog procesa koji autori pokušavaju da predstave.

"Iako instalacija koristi materijal istorije, i u značenjeskom i u materijalnom smislu ovo je rad koji želi da se koristi iskustvom istorije na umetnički način i da na ekpresivan način upozori i nagovesti mogući razvoj i problematiku koncepcije nacije u današnjem globalnom vremenu", objasnio je Grubanov.

Projekat "Ujedinjene mrtve nacije" se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje iz prethodnog projekta istog umetnika "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva