:

:

TV Most

clock

Jul 25, 2017   12:05

0

157

Prosečna junska plata 49.238 dinara

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, prosečna junska bruto zarada iznosila je 67.857 dinara, što je na mesečnom nivou nominalno više za 4,6, a realno više za 4,4 odsto.

U poređenju sa istim mesecom 2016. godine, prosečne junske bruto i neto zarade veće su za 6,0 procenata nominalno, odnosno za 2,3 odsto realno.

Atanacković: Rast plata realan i očekivan

Rast prosečne plate u Srbiji je realan i očekivan, s obzirom na rast bruto domaćeg proizvoda, rekao je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i dodao da se već može govoriti i o trendu rasta zarada.

"Treba pozdraviti podatak da u Srbiji raste prosečna zarada, s obzirom da povećanje plata zaposlenih znači i poboljšanje mogućnosti za bolji promet mnogih firmi, a posebno u trgovini. Nadamo se da će taj trend biti nastavljen", rekao je Atanacković Tanjugu povodom objavljivanja najnovijih podatka za jun.

"Možemo govoriti o trendu rasta plata, ali to je i za očekivati s obzirom da imamo i rast bruto domaćeg proizvoda. Osim toga bez obzira koliko je pod kontrolom inflacija, ona takođe utiče na to i da bi realne zarade ostale na istom nivou neophodno je da se povećavaju bar za toliko kolika je inflacija", kaže Atanacković.

Iznos neto i bruto plata će, dodaje, u velikoj meri zavisiti i od odnosa dinara i evra.

Rekao je da je na rast prosečne plate uticao i rast dinara u odnosu na evro, pošto mnogi imaju indeksiranje zarada kroz evro.

Unija poslodavaca Srbije očekuje da će plate biti sve veće, kaže Atanacković i ističe da bi one mogle da budu još veće ukoliko bi bila smanjena zahvatanja države od privrede.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će do kraja godine plate i penzije biti značajno povećane.

"Biće povećavane plate, stalno, biće povećavane penzije. Dakle, ove godine će biti značajno povećanje plata i značajnije povećanje penzija nego što je bilo prethodnih godina, odnosno smanjenje umanjenja za one kojima je smanjivano", rekao je Vučić sinoć za Pink.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva