:

:

TV Most

Foto: RTV Kim

clock

Januar 24, 2015   12:05

0

200

Projekcija dokumentarca o manastirima SPC na KiM

Ovaj dokumentarni film, koji u naslovu ima još i odrednicu „Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji 1999-2014“, urađen je u produkciji „Srpskog slova“. Tokom godine trebalo bi da bude emitovan u osam epizoda i na Radio televiziji Srbije, a u objedinjenoj i sažetoj verziji, koju će publika večeras imati prilike da vidi, prvonagrađen je na ovogodišnjem Grafestu.

"Ostvaren je izuzetno obiman i složen pristup vitalno značajnoj temi prezentovanja i očuvanja kulturnog identiteta i baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u uslovima izuzetne ugroženosti i falsifikovanja istorijskih činjenica", piše u obrazloženju nagrade.

„Čuvari baštine“ snimani su tokom nekoliko godina i u njima su predstavljeni važniji događaji vezani za položaj crkava i manastira SPC koji se nalaze na teritoriji Kosova i Metohije, od ratnih dešavanja 1999. godine do danas.

U filmu o ovoj temi govore vladika Raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, iguman manastira Dečani Sava Janjić, istoričar i bivši ambasador u Grčkoj i Francuskoj Dušan Bataković, izaslanik EU na Kosovu za kulturnu baštinu Dimitris Moskopulos, sociolog kulture Ratko Božović i mnogi drugi predstavnici različitih stručnih službi i institucija upućenih i zaduženih za ovu problematiku.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva