:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   11:45

0

143

Proizvodnja novog Fijata u Kragujevcu

Kompanija FCA zvanično je započela sa komercionalnom prizvodnjom novog modela, a prezentaciji su prisustvovali, pored premijera, ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, i glavni izvršni direktor FCA EMEA Alfredo Altavila.

Vučić: Mali srpski automobil, koji pravi tri odsto BDP

FIAT znači tri odsto BDP i gotovo osam odsto izvoza za našu zemlju, rekao je Vučić, zahvalivši radnicima koji proizvodnjom "fijat" automobila u Srbiji čine da se ponose njihove porodice, ali i cela Srbija.

On je na promociji novog redizajniranog modela 500 L u fabrici u Kragujevcu rekao da je to "naš mali srpski automobil, koji proizvodimo u našem Kragujevcu".

"To je naše delo", rekao je i poručio da bismo bez Fijata imali mnogo lošije razultate.

"Hvala im na tome. Naše je da uradimo još više i napravimo još bolje za našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da će vlada nastaviti da se bori za izvoz Fijata na rusko tržište, kao i da su do sada završene dve runde tehničkih pregovora.

"Nema obećanja, jer to ne zavisi od nas, već od naših partnera", rekao je Vučić, ali i dodao da veruje da će to biti završeno pre kraja godine.

Kako je naveo, kada se to dogodi, Srbija će biti drugačije pozicionirana na Fijatovoj mapi i na mapi drugih proizvođača automobila kao zemlja koja može da izvozi na treća tržišta bez carinskih ograničenja.

"Pokušaćemo da napravimo i ugovore vlade sa vladom sa drugim zemljama oko izvoza Fijata, jer će to olakšati poziciju kragujevačkih radnika i garantovati uspešnost proizvodnje", rekao je Vučić.

Za svoje buduće investicije, poručio je premijer rukovodstvu Fijata, ta kompanija uvek može da računa na najširu podršku Vlade Srbije, kako kroz podsticaje i subvencije, tako i na svaki drugi način.

On je dodao i da je vlada, posle teških mera fiskalne konsolidacije, uspela da dovede državu u red zemalja u kojima su javne finansije pod punom kontrolom.

Danas, kako je rekao, imamo novac kojim možemo da pomognemo razvoj srpske industrije, te Kragujevac neće ostati sam, biće uspešan industrijski centar, u koji će biti uloženo još mnogo novca.

"Verujem da će novi Fijat 500 naći put do srca ljudi", rekao je Vučić koji je pozvao građane Srbije da kupuju naš proizvod-srpski proizvod i time pomognu i Kragujevcu i Srbiji i Fijatu.

"Kupujte naš proizvod, dobar srpski proizvod", poručio je Vučić, te zahvalio radnicima na zalaganju i pregalaštvu i brizi za svoju kompaniju.

U tom je smislu, naveo da je u razgovoru koji je imao ranije sa predstavnicima sindikata rekao i da će se naći još nekoliko firmi koje će raditi u ovom gradu jer Kragujevac jeste veliki i Fijat ne može sve da primi.

Rekao je da se razgovara sa dve nemačke i jednom italijanskom firmom i da očekuje i da to bude uspešno okončano.

Svi će biti zadovoljniji rekao je Vučić, poručivši da odaje priznanje onima koji su taj posao započeli, primetivši da, za razliku od drugih, nije sujetan s tim u vezi.

Altavila: Fijat Srbija jedan od najmodernijih delova FCA

Izvršni direktor grupacije „Fijat-Krajsler (84, FCA) Alfredo Altavila istakao je danas da je ova grupacija započela, pre devet godina, ambiciozan plan da od kragujevačke fabrike napravi centar proizvodnih aktivnosti i podrži ekonomski rast Srbije, a da novi fijat 500 L predstavlja naslednika najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh.

„FCA Srbija predstavlja najveću stranu industrijsku investiciju koja je donela na nacionalnom nivou doprinos rastu BDP-a, i vodeći je srpski proizvođač i apsolutni lider u izvozu sa više od milijardu evra, kazao je Altavila povodom prezentacije novog modela fijat 500 L.

[Tanjug (84, Zoran Žestić)] Tanjug (84, Zoran Žestić)

"Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozni plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a vlada Srbije je bila posvećeni partner, dok je FCA grupacija donela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima", istakao je on.

Kazao je da je Fijat Srbija jedna od namodernijih komponenti ove grupacije uopšte i da je za 30 meseci uspela da postigne jednu od najboljih ocena u ocenjivanju svetskih proizvođača.

Ukazao je je većina delova koji se koriste u proizvodnji u fabrici u Kragujevcu proizvedeno u Srbiji.

Altavila je rekao da su ljudi najvredniji resurs i da su radnici iz Kragujevca počeli da svoje znanje prenose drugima.

Kazao je da je od modela 500 L fabrika napravila „pobednika", i da je ovo "prvi emotivni automobil u praktičnom segmentu, kojem su dodati ličnost i stil".

Sve tri verzije su, prema njegovim rečima poboljšane što se tiče bezbednosti i konektivnosti.

Altavila je, po završetku svečanog početka serijske proizvodnje novog modela, premijeru Aleksandru Vučiću poklonio maketu fijata 500 L, a šef srpske vlade Italijanu knjigu o Srbiji.

Novi fijat 500L još više je nalik fijatu 500, još praktičniji i sa još više tehnologije, a ima ukupno 40 odsto novih komponenata.

FCA je realizovao najveću inostranu industrijsku investiciju u Srbiji i vodeći je srpski proizvođač lider u izvozu sa preko milijardu evra ostvarenih u 2016..

U kragujevačku fabriku je do sada investirano više od 1,3 milijarde evra, od čega je više od jedne milijarde investirano u nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju.

Novi model 500L će imati tri posebna identiteta koja pokrivaju sve potrebe: Urban, Cros s i Wagon.

Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela.

Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (84, nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS.

Liniju kompletiraju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS.

Ponudu upotpunjjuju dva dizel motora: 1.300 cc 16V MultiJet sa 95 KS, izveden sa Dualogic prenosom i 1600 cc 16V MultiJet sa 120 KS.

Svi motori u skladu su sa Euro 6 standardima i kombinuju performanse i ekonomičnu potrošnju goriva.

Serijska proizvodnja fijat 500L je počela u Kragujevcu 2012. godine.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između italijanskog Fijata i države Srbije potpisan je 29. septembra 2008. godine, po kome proizvođač automobila iz Torina ima 67 odsto, a naša država 33 odsto vlasničkog udela.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva