:

:

TV Most

clock

April 08, 2017   12:05

0

177

Privremeno ukinuta Uredba o sistemskoj kontrolli granice

Kako su prenele agencije, Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

"Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Å vajcarske Konfederacije", saopšteno je iz Direkcije policije.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila juče, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Å vajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Tkom jučerašnjeg dana i danas na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Duža kolona vozila na Batrovcima

Na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 30 minuta, dok se na ulazu u zemlju formira duža kolona na prelazu Batrovci, saopštio je večeras Auto-moto savez Srbije.

Kako se navodi, prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na prelazu Å id na ulazu u zemlju, putnička vozila se zadržavaju oko 60 minuta.

AMSS podseća da se od 7. aprila na granicama EU primenjuju se nova šengeska pravila kontrole putnika zbog zaštite EU od terorizma. Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što može biti uzrok dodatnog i dužeg zadržavanja.

Sistematska provera svih lica, uključujući i građane Evropske unije, uključuje: proveru dokumenta putnika u Å engenskom informacionom sistemu, interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih isprava i nacionalnoj bazi podataka za ukradene, nezakonito prisvojene, izgubljene i poništene putne isprave.

Policajci će proveravati putne isprave uz pomoć posebnih čitača, svaki dokument posebno. Iz ovog razloga, procedure kontrole na graničnim prelazima će trajati duže, a zbog ovakve provere, vreme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima biće produženo, što se posebno odnosi na dane praznika i turističku sezonu.

Ova sistemska provera uvodi se u cilju sprečavanja bilo kakvih pretnji po unutrašnju sigurnost i javni red država članica Evropske unije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva