:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2016   12:05

0

208

Premijera filma "Santa Maria della Salute"

Nakon tri godine rada na scenariju, reditelj Zdravko Šotra snimio je film koji će dočarati burnu životnu priču Laze Kostića, esejiste i pesnika najlepše ljubavne pesme srpske poezije.

Film "Santa Maria della Salute" prati romantičarsko doba u kome je živeo i stvarao Laza Kostić, a pre svega njegovu neostvarenu ljubav sa mnogo mlađom Lenkom Dunđerski.

Priča o Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima.

Ovo je ljubavna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.

Film vodi gledaoce kroz život i unutrašnju borbu velikog i "drukčijeg" čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinaraÂ…

U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme.

Film je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji.

Nakon svečane premiijere u Sava Centru, film će biti prikazan u bioskopu "Arena Sinepleks" u Novom Sadu, a potom i u svim većim bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Lik Lenke Dunđerski dočarala je Tamara Aleksić, dok slavnog Lazu Kostića tumači Vojin Ćetković.

U filmu igraju i Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srđan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojsa Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić...

Direktor fotografije je Veselko Krčmar, autor muzike Vojkan Borisavljević, kostimograf Ivanka Krstović, scenograf Dejan Anđelković, montažer Petar Putniković, izvršnu produkciju potpisuju Dragan Đurković i Dejan Lutkić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva