:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2016   12:05

0

138

Premijer Cerar u poseti Srbiji početkom naredne sedmice

Cerar će se sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, a obratiće se zajednički sa Vučićem učesnicima srpsko-slovenačkog poslovnog foruma, navodi STA.

Sa Cerarom će u nedelju i ponedeljak u posetu doći šef diplomatije Karl Erjavec, kao i ministri zaduženi za sektore unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, privrede, poljoprivrede, infrastrukture, javne uprave i kulture.

Na zajedničkoj sednici dve vlade razgovaraće se o načinima za ojačanje bilateralne saradnje u čitavom nizu oblasti, saopštila je pres služba Vlade Slovenije.

Predstavnici vlada će takođe sklopiti nove sporazume i razmotriti primenu dosad sklopljenih sporazuma, stoji u saopštenju.

To je treća zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije. Prva je održana u Srbiji u oktobru 2013, a druga lani u Sloveniji, podseća STA.

Kao područja od posebnog interesa o kojima će biti reči na sastanku, pres služba slovenačke vlade navodi privredu, kulturu, poljoprivredu, infrastrukturu, energetiku, migracije, odbranu i bezbednost, zaštitu životne sredine, IT, razvoj i regionalnu saradnju, kao i proširenje Evropske unije.

Između ostalog, razgovaraće se i o primeni sporazuma o sukcesiji, čijoj punoj primeni Slovenija pridaje značaj u odnosima sa Srbijom.

Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima za članstvo u EU i nudi joj političku podršku i tehničku pomoć u pristuprnim pregovorima, prenosi STA.

Privredni odnosi između dve zemlje se ocenjuju veoma dobrima, ali na mnogim područjima, poput saobraćaja, zaštite životne sredine, turizma i energetike, puni potencijal nije iskorišćen, navodi slovenačka agencija.

Srbija je 11. po veličini trgovinski partner Slovenije, a obim bilateralne robne razmene je prošle godine iznosio 1,14 milijardi evra, od čega 743 miliona evra iznosi vrednost slovenačkog izvoza.

Srbija je i 2015. godine bila drugi po veličini primalac slovenačkih direktnih stranih investicija u iznosu od 996 miliona evra, uprkos tome što taj iznos predstavlja pad od dva odsto u odnosu na 2014. godinu. Istovremeno, direktne strane investicije Srbije u Sloveniju su porasle za 28 odsto na 59 miliona evra.

Srbija je za Sloveniju takođe jedno od najvažnijih turističkih tržišta i zauzima sedmo mesto po broju posetilaca, a osmo po broju noćenja. Većem broju turista doprineli su vizna liberalizacija i uspostavljanje direktne avio veze 2013, koju je uvela "Er Srbija".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva