:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

171

Predstavi "Novo doba" dve nagrade u Banjaluci

Nagrada za najbolji tekst pripala je piscu Vuku Boškoviću uz obrazloženje da je reč o priči o čoveku sa moralnim integritetom koji nema šanse da preživi tranziciju društva preplavljenog haosom u kome dominiraju sila i novac.

Glumac Boris Isaković je nagrađen za najbolju mušku ulogu, a žiri je konstatovao da je on "efektno povezao sudbine zločinca i njegove žrtve, poigravajući se sa stereotipovima likova tajkuna i gubitnika u tranziciji".

Najbolja predstava je "Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

"Predstava modernog senzibiliteta i posvećene energije glumačkog ansambla postavlja kritička pitanja o savremenom društvu koje je spremno da se odrekne sopstvenih vrednosnih normi i svoje mlade generacije prepuštajući se diktatu nekultivisanih sila tržišta", stoji u obraloženju žirija koji su činili Nataša Ivančević, Aleksandar Pejaković i Nebojša Bradić.

Liješeviću je nagrađen za režiju iste predstave uz ocenu da "hrabro vivisecira savremeno crnogorsko društvo i gradi predstavu koja aktivira glumački ansambl i gledalište".

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jadranki Đokić za ulogu žene u predstavi "Pluća" Dankana Mekmilana, u režiji Aide Bukvić i u produkciji Teatra EXIT Zagreb i Gradskog kazališta Sisak.

"Jadranka Đokić je tragikomičnim sredstvima donela nijansiran lik savremene žene u rasponu od nesigurne moderne devojke do usamljene starice", smatra žiri.

Specijalnu nagradu za mladu glumicu dobila je Jelena Petrović za ulogu Helene u predstavi "Jesenja sonata" Ingmara Bergmana u režiji Jagoša Markovića i u produkciji Ateljea 212 i Grad Teatra Budva, jer je "svedenim sredstvima donela glas tišine Bergmanove junakinje".

Isto priznanje je pripalo i Jovani Gavrilović za ulogu Ranke u predstavi "Moje dete" Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, pošto je "precizno i dosledno ostvarila lik zlostavljane romske devojčice koja uspeva da nađe novi početak u svetu koji ne nudi nove šanse".

Žiri je pogledao šest predstava u ovogodišnjoj selekciji festivala i konstatovao da se komercijalno pozorište približilo institucionalnom pozorištu, ali i da slika institucionalnog pozorišta nije napravljena na osnovu reprezentativnog uzorka.

Odluka o nagradama dodeljena je jednoglasno.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva