:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

121

Poslodavci da daju radnicima obračunske listiće

Vulin je novinarima nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta kazao da su kazne za poslodavce koji se toga ne pridržavaju i do dva miliona dinara.

"Molim poslodavce da se toga pridržavaju i izdaju građanima obračunske listiće, to ste dužni bez obzira na to da li ste isplatili platu, a radnike pozivam da koriste to pravo", rekao je Vulin.

On je kazao da je obračunski listić dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi radnici mogli da naplate svoja potraživanja odnosno dobiju neisplaćene plate.

Vulin je kazao da je primetno da se, kako odmiče vreme od početka primene Zakona o radu i člana 121 koji se odnosi na to, povećava broj radnika koji na taj način traže svoja prava, a primetno je i da se smanjuje broj poslodavaca koji se pridržava toga.

Na sednici SES-a osim reči o članu 121 Zakona o radu bilo je reči i o problemima u primeni Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o računovodstvu.

Kako su rekli članovi SES-a iz redova poslodavaca problematično je što postoje veliki problemi u primeni zakona o računovodstvu, što nanosi štetu poslodavcima, jer su finansijski izveštaji tri puta obimniji nego ranije, a čak i do pet puta u odnosu na evropske direktive.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da bi Ministarstvo finansija trebalo da se izjasni oko nastalih problema i u najkraćem roku dovede u red sve što je potrebno kako bi se prilagodili zakonodavstvu EU.

Što se tiče Zakona o komunalnim delatnostima, Atanacković je kazao da bi cene za sve korisnike morale da budu iste, a da se u pojedinim opstinama dešava da privrednici plaćaju znatno veću cenu nego fizička lica, odnosno građani.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva