Vesti
Pojačati kontrole neregistrovanih privrednih subjekata

15:10, 13.09.2017

|

Izvor: Tanjug

U Privrednoj komori Srbije održan je prvi neformalni susret privrednika i predstavnika inspekcija - „Dan otvorenih vrata sa inspektorima", na kome su predstavnici poslovne zajednice dobili konkretne savete i odgovore na sve nedoumice u vezi sa inspekcijskim nadzorom.
Inspektori sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti tržišne, turističke, poljoprivredne, građevinske i komunalne inspekcije, inspekcije rada i zaštite životne sredine, u sklopu preventivno-savetodavnih aktivnosti inspekcija diskutovali su sa privrednicima o otvorenim pitanjima iz njihovog poslovanja, davali savete i preporuke za poštovanje zakona i odgovarali na pitanja u segmentu primene propisa iz različitih oblasti poslovanja, ovlašćenja i dužnosti inspektora i novog okvira za inspekcijski nadzor.

Inspekcije treba da povećaju broj kontrola nad neregistrovanim privrednim subjektima, da se više bave suzbijanjem sive ekonomije i smanje broj kontrola nad legalnim privrednim subjektima, rekao je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Više od šest kontrola godišnje ima prosečan registrovani privredni subjekat i za njih troši preko dve radne nedelje dok inspekcije kontrolišu svega tri odsto neregistrovanih privrednih subjekta. Izvršeno je oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, a taj broj, smatra bi trebalo smanjiti na 100.000 kako bi se privreda rasteretila, objasnio je Malinović.

Anketa PKS iz aprila pokazala je da značajan broj privrednika, oko 40 odsto, smatra da inspekcijski organi nedovoljno kontrolišu kompanije i pojedince koji posluju u sivoj zoni.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design