:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2017   12:05

0

148

Podrška za 40 opština i gradova za reformu poreza na imovinu

Kroz ovaj projekat oko 40 lokalnih samouprava u celoj Srbiji dobiće priliku da ažurira svoje baze podataka o nekretninama, i time poveća obuhvat naplate poreza na imovinu. Pet najuspešnijih podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ovaj projekat, koji će biti realizovan uz podršku naših prijatelja iz Švajcarske, jako bitan za uvođenje reda u lokalnim samoupravama.

"Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžetu su im u deficitu, prezadužene su. Jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza. Upravo kroz ovaj projekat 40 opština i gradova dobiće prilike da srede evidenciju o poreskim obveznicima što će omogućiti bolju naplatu prihoda", rekao je Ružić.

Projekat će trajati četiri godine, a već sada je izvesno da će dobijeni novac gradovi i opštine ulagati u infrastrukturne projekte, koji će biti korisni za sve stanovnike tih lokalnih samouprava.

"Projekat Reforma poreza na imovinu deo je naše nove strategije u saradnji sa Srbijom, koja će biti aktuelna od 2018. do 2021. godine. Za ovaj period smo izdvojili 91 milion evra. Time će naša podrška Srbiji premašiti 300 miliona evra, za proteklih 30 godina koliko smo već ovde", rekao je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.

U pilot fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, u periodu od 2013. do 2016. godine procenat povećanja naplate poreza na imovinu je, u proseku, 197 procenata, dok se poreske stope nisu menjale.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva