:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2017   12:05

0

120

Podići ekonomsku saradnju sa Republikom Srpskom

Ministar Vulin je istakao da su politički odnosi Srpske i Srbije na najvišem mogućem nivou, ali i da taj nivo treba dići i na ekonomskom planu.

"Moramo da radimo na konkretnim modelima kako da tehnologiju, ljude, tradiciju i ono što poseduje Srpska, kada je reč o sistemu odbrane, bude stavljeno na raspolaganje Srbiji. Time će se unaprediti odbrana Srbije, ali i ekonomski pomoći radnicima i ekonomiji Srpske", rekao je Vulin.


Vulin je dodao da je Ministarstvo odbrane Srbije posebno zainteresovano za remont vazduhoplovnih sistema, a reč je o višemilionskim finansijskim okvirima.

"Ipak, važnije od novca u ovom trenutku je dugoročnost kojom se obezbeđuje funkcionisanje ovih preduzeća", istakao je Vulin.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vulin je rekao da su milionski iznosi u pitanju, s obzirom na to da se remont jednog savremenog lovca-aviona ne može uraditi sa 100.000 evra.

Poručio je da su održivost i dugoročnost saradnje najbitniji u svemu.

Ministar Đokić izrazio je zahvalnost ministru Vulinu koji je, kako je istakao, došao sa namerom da pomogne i nastavi intenzivnije da sprovodi aktivnost koja je započeta pre nekoliko godina.

U narednim danima, kako su najavili, detaljnije će biti definisani modeli saradnje kada je reč o radu ovih preduzeća za potrebe Ministarstva odbrane Srbije ali i drugih tržišta.

Ministri su dogovorili da bi sva tri preduzeća trebalo da dobiju mogućnost da rade, angažuju svoje kapacitete i ostvare dobit.

"Spremni smo da razmotrimo sve mogućnosti, ali najvažnija je volja i spremnost da se stanje u tim preduzećima promeni u saradnji sa Vladom Srbije", naglasio je ministar Đokić i dodao da je od velike važnosti ono što se moglo videti u Kosmosu, da je to preduzeće, koje su svi otpisali, danas preduzeće koje stabilno posluje i redovno izvršava svoje obaveze i ima stabilne prilive.

Ipak, naglasio je Đokić, kapaciteti "Kosmosa" nisu u potpunosti iskorišćeni i postoji inicijativa za njegovu privatizaciju.

"Postoji inicijativa za prodaju "Kosmosa". Vlada RS se o tome još nije izjasnila, ali je ovaj razgovor bio važan kako bi se videlo šta se Vlada Srbije može staviti na raspolaganje. Ipak, neće biti ugrožena inicijativa koja je došla od partnera iz Austrije, moguće je da će kosmos proći kroz proces promene vlasništva", rekao je Đokić.

U okviru današnjeg razgovora kandidovana su još dva preduzeća - Tvornica prečišćivača "Rogatica" i fabrika u Rudom koje bi mogle biti predmet saradnje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva