:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2017   12:05

0

235

Počeo Šumadijski sajam poljoprivrede

Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu okupio je i ove godine najveće poljoprivredne proizvođače i kompanije koje se bave agrarom.

Posetioci mogu da pogledaju najsavremeniju opremu, u vidu priključnih mašina i mehanizacije ali i da nešto nauče o najnovijim tehnologijama koje se primenjuju u svetu.

"Prvi put imamo u Kragujevcu međunarodni sajam poljoprivrede zato što tu imamo dva izlagača iz Turske, imamo alžirsku ambasadu i tu nam je i predstavnik poljske ambasade. Ovaj sajam je prerastao u jednu ozbiljnu manifestaciju i posle novosadskog svakako je najjači sajam u zemlji", kaže Zoran Nedeljković, direktor Šumadija sajma.

Cilj ovogodišnjeg sajma je da posetioci nauče nešto više o prerađivačkom potencijalu i kapacitetima u poljoprivrednoj proizvodnji kao i o malim ali uspešnim porodičnim firmama koje primenjuju nove tehnologije.

"Sušara je tako koncipirana da malo poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji može da ono što proizvede na svom imanju osuši, poveća vrednost i proda za mnogo veći novac nego što je to u sirovom stanju. Naša misija je u tome da tim ljudima objasnimo da samo sa konačnim proizvodom, a ne poluproizvodom, što se odnosi i na mleko, meso, kao i na voće i povrće koje se posebno nas tiče, moramo da težimo tome da na tržište plasiramo konačan proizvod spakovan u kesicu, teglicu a ne kao poluproizvod, naročito ne kao sirovinu", kaže Vladan Pantović iz porodične firme "Agro integral", iz Knića.

Najveću pažnju voćara privukao je mehanizam koji dolazi iz Vojvodine. Reč je o neobičnoj konstrukciji u obliku ptice grabljivice koja tera sitnije ptice i tako sprečava veliku štetu u voćnjacima.

"Ja očekujem interes voćara, pre svega, i za njih smo spremili uređaj od 9 metara koji ne može da udari u krošnju, a uređaj od 6 metara je dovoljan za njive i za ratarske kulture koje ne prelaze metar i po, do dva, kao i za sve niže vinograde. Jedan uređaj pokriva jedan hektar, naravno ukoliko je taj hektar pravougaonog oblika", kaže Aleksandar Ćerevitki, predstavnik kompanije "Scary birds", Novi Sad.

Iako je ova godina, sa prinosima ispod proseka zbog vremenskih uslova bila teška za većinu poljoprivrednih proizvođača iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će novim strateškim merama pomoći agraru.

"Kada pričamo o suši, trenutno je u Srbiji počela rekonstrukcija izgradnje negde oko 15 sistema za navodnjavanje, ali ćemo mi iduće godine, kao i ove a dodatnim sredstvima obezbediti da naši poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za podsticaj koji se tiče sistema za navodnjavanje. Takođe je bitna i nova mera koja se odnosi na 1.300 traktora uz pomoć kojih će ministarstvo pri kupovini pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

U Srbiji je prosečna starost traktora 25 godina. U odnosu na ovaj podatak na Sajmu se mogu videti najsavremenije mašine i traktori posebno napravljeni za voćarsku proizvodnju.

"Najviše je zastupljen kod borovničara i kod malinara, kupuju ga i voćari i vinogradari i to su oblasti na koje ovi traktori imaju uticaj jer su namenski pravljeni za brdsko-planinske uslove", kaže Dejan Petrović, direktor marketinga kompanije "Dani", Niš.

Organizatori Sajma poljoprivrede očekuje i ove godine rekordnu posetu, a zbog lepog vremena procene su da će sajam za četiri dana obići i do 50.000 ljudi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva